Binnenland

Vrolijke geluid van de heggenmus

foto: FOTOGRAAF: CHRISFOTOSfoto: FOTOGRAAF: CHRISFOTOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrolijke geluid van de heggenmus

Heggenmus heeft helemaal niets met de huismus te maken en zegt dus ook geen ‘Tjielp, Tjielp’. Waar de huismus en de ringmus - de 'echte' mussen - een dikke zaadsnavel hebben, heeft de heggenmus een dun snaveltje waarmee hij insecten kan pikken. Uit het snaveltje van de heggenmus komt een veel gevarieerder geluid.

Quote

Het geluid lijkt op een onregelmatig piepend wieltje van een kabouterkruiwagentje

Dick de Vos

Beluister het interview met Dick Vos en Henk Meeuwsen:

Strofe-zanger

In zijn Veldgids Vogelzang onderscheidt Dick de Vos drie soorten zangers: roepzangers, continuzangers en strofe-zangers. De heggenmus hoort bij die laatste categorie. De strofes duren een seconde of twee, drie, en zijn vrij schel, met duidelijke klemtonen.

Vroege zanger

De heggenmus is een van de eerste zangers die na de winter weer van leer trekken. Meestal zingt 'ie vanuit een hoge zangpost, zoals de top van een boom.

Kenmerken zang van de heggenmus:

  • Schel, hoog
  • Korte strofes van 2 - 4 seconden
  • Steeds hetzelfde riedeltje
  • Klinkt als een onregelmatig piepend wieltje

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De heggenmus herken je aan zijn mix van grijze en bruine tinten, en zijn fijne snaveltje. Ondanks het vele voorkomen van de heggenmus is dit vogeltje onbekend. Het liefdesleven van dit vogeltje is toch vrij opmerkelijk. Vaak houdt het mannetje er meerder vrouwtjes op na. Overspel is bij de vrouwtjes ook geen uitzondering.

Luister ook naar

Ster advertentie
Ster advertentie