Binnenland

Shell kende en negeerde gevolgen en gevaren van klimaatverandering

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Shell kende en negeerde gevolgen en gevaren van klimaatverandering

[NOS] Oliereus Shell is al meer dan 30 jaar op de hoogte van de gevolgen en gevaren van klimaatverandering. Dat blijkt uit onderzoeken en video's uit de jaren tachtig die door Shell zelf zijn gemaakt.

Shell concludeerde toen al dat klimaatverandering op termijn voor grote problemen gaat zorgen en dat sommige delen van de wereld zelfs onbewoonbaar zullen worden. Toch bleef het bedrijf gewoon zoeken naar olie en keerde het zich meermalen tegen maatregelen die de bedrijfsvoering in de weg zaten.

"In een film uit 1991 die een half uur duurt legt Shell eigenlijk het hele klimaatprobleem en de ingrijpende gevolgen van klimaatverandering uit", zegt Jelmer Mommers van De Correspondent.

Het bedrijf zette in de jaren daarvoor al onderzoekers aan het werk om te onderzoeken wat de risico’s zijn van klimaatverandering, zegt hij. "Ze weten eigenlijk in een interne studie uit 1986, die ik in handen heb gekregen, al heel helder uiteen te zetten hoe het probleem werkt. Maar ook wat de gevaren zijn en waarom de samenleving zou moeten ingrijpen om dat op te lossen."

Luister het hele gesprek met Jelmer Mommers terug:

'Shell zegt dat ze zich blijven inspannen voor effectief beleid'

Ster advertentie
Ster advertentie