Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Bevrijdingsdag en de Bekerfinale tussen Willem II en Ajax

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Bevrijdingsdag en de Bekerfinale tussen Willem II en Ajax

Deze zondag staat vooral in het teken van Bevrijdingsdag. Diverse verslaggevers van NPO Radio 1 gaan langs bevrijdingsfestivals en in verschillende programma's is aandacht voor bijzondere oorlogsverhalen. 's middags is er in Langs de Lijn natuurlijk aandacht voor de KNVB Bekerfinale tussen Willem II en Ajax.

Vandaag volgen verslaggevers van NPO Radio 1 de bevrijdingsfestivals. In het programma OVT (10.00 uur) is Ad van Liempt te gast om te praten over zijn boek over Albert Konrad Gemmeker, kampcommandant van Westerbork.

’s Avonds brengt RadioDoc om 21.00 uur een VPRO-documentaire met de titel Het Schimmenspel over Frans Weisz. Filmregisseur Frans Weisz (1938) gaat op zoek naar zijn vader, de in 1933 voor de nazi's uit Duitsland gevluchte acteur Géza L. Weisz (1904-1944).

Met Tom Rooduijn onderzoekt Weisz de levensloop van Géza – van zijn komische rollen in Duitse films tot het steeds zorgelijker bestaan als cabaretier en fotograaf in Nederland. Frans Weisz ontdekt, in een dagboek van Géza, details over zijn logeerpartij in 1943, op het onderduikadres van zijn ouders in Amsterdam - waar ze een jaar later werden verraden.

Frans en zijn moeder Selma overleefden de oorlog, Géza werd in 1944 vermoord in Auschwitz.

Bekerfinale

Vanavond staat de finale van de TOTO KNVB Beker tussen Willem II en Ajax op het programma. Voor de Tilburgers is het de vierde finale in het Nederlandse bekertoernooi. In de halve finale werd AZ, na strafschoppen, aan de kant geschoven.

Willem II zou voor adviezen kunnen aankloppen bij PEC Zwolle, de club uit Overijssel wist in 2014 de finale met 4-1 van Ajax te winnen.

Ajax is recordhouder als het gaat om aantallen bekers, de Amsterdammers hebben maar liefst achttien "dennenappels" in de prijzenkast staan.

Het moment van de waarheid is voor de spelers van Ajax inmiddels aangebroken. In de komende weken kunnen er namelijk nog drie prijzen gewonnen worden in Amsterdam. De KNVB beker is daar de eerste van, naast het kampioenschap en misschien zelfs de Champions League.

Er is uitgebreid aandacht voor de KNVB bekerfinale in Langs De Lijn, vanaf 14.00 uur op NPO Radio 1.

En verder...

  • Zijn Danny Blind en Frank Evenblij te gast bij De Perstribune van Omroep Max, vanaf 12.00 uur bij NPO Radio 1.
  • Is er na 10.00 uur bij OVT aandacht voor de verkiezingen in Zuid-Afrika, met Zuid-Afrika kenner Jan-Bart Gewald.
  • Wordt vanavond bij Radio Doc, na 21.00 uur, het derde en laatste deel van Rijden met Spierballen uitgezonden.
Ster advertentie
Ster advertentie