Binnenland
KRO-NCRV

NS: ‘Wij kunnen Grand Prix van Nederland aan’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NS: ‘Wij kunnen Grand Prix van Nederland aan’

De NS onderzoekt de mogelijkheid de dienstregeling uit te breiden om de komst van de Formule-1 naar Zandvoort in goede banen te leiden. Dat zei commercieel directeur Tjalling Smit van de spoorwegen dinsdag in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

"Dan hebben we het over twaalf treinen per uur. Sprinters en intercity's," aldus Smit, die verder zegt afhankelijk te zijn van aanpassingen aan de bovenleidingen door ProRail. "Er is nu nog onvoldoende spanning op de bovenlijven. Zodra wij bevestiging hebben van voldoende stroom op de bovenleidingen, gaan wij leveren." ProRail heeft laten weten dat het vijf tot tien miljoen euro zal gaan kosten om de bovenleidingen aan te passen.

Het Formule 1-circus keert na 35 jaar terug in Zandvoort, zo maakte F1-eigenaar FOM en burgemeester Niek Meijer van Zandvoort dinsdagochtend bekend. De verwachting is dat het driedaagse evenement zo’n 200.000 bezoekers zal trekken. Niet alleen het circuit, maar ook de omgeving moet daarvoor op de schop. "De bereikbaarheid van Zandvoort is op een reguliere zomerse dag al een uitdaging," aldus Smit.

‘Rijk gaat ondersteuning bieden’

Minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins laat in een eerste reactie aan 1 op 1 weten het goed nieuws te vinden dat de Formule 1 na 35 jaar weer terugkeert naar Nederland. "De Rijksoverheid zal, daar waar mogelijk, facilitaire ondersteuning bieden om dit evenement tot een groot succes te maken."

Oud Formule 1-coureur Giedo van der Garde reageerde in de uitzending uitgelaten op het nieuws dat de Formule 1 terugkeert naar Nederland. "Dit is fantastisch man, voor de Nederlandse autosport. Wie had dit ooit gedacht? Ik ben er ontzettend trots op wat die mannen verricht hebben."

‘Dit is fantastisch, man’

De vrees van de huidige F1-rijders dat het treintje rijden wordt op dit oude circuit deelt Van der Garde. "Inhalen wordt denk ik alleen maar mogelijk op het rechte stuk. Met een drs-zone op het lange rechte stuk." Ook oud F1-coureur Michael Bleekemolen deelt die mening, maar steekt toch de vlag uit. "Sportief gezien vind ik dit echt het mooiste wat er is."

Zakelijk gezien wordt het echter nog spannend, erkende Bleekemolen in de uitzending. De oud-coureur heeft een groot zakelijk belang op het circuit in Zandvoort. "We hebben 14.000 mensen per jaar die we laten rijden. We hebben voor volgend jaar al boekingen. Dus best wel even een spannende situatie: hoe lang gaat het circuit dicht?"

NS: ‘Wij kunnen Grand Prix van Nederland aan’

Ster advertentie
Ster advertentie