Binnenland
AVROTROS

CNV: 'Uitbreiding ouderschapsverlof is wassen neus voor lagere inkomens'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. CNV: 'Uitbreiding ouderschapsverlof is wassen neus voor lagere inkomens'

Vanaf juli dit jaar heeft je partner recht op zes weken deels betaald verlof. Vanaf 1 augustus 2022 kun je in het eerste levensjaar van je kind nog eens negen weken extra deels betaald verlof aanvragen. Hoe zit dat precies?

Piet Fortuin, voorzitter CNV in Stax&Toine: "Het is nu voor iemand met een lager inkomen minder aantrekkelijk en soms onhaalbaar."

Volgens minister Koolmees van Sociale Zaken is het verlof bedoeld om ouders meer mogelijkheden te geven om een baan te hebben en tegelijkertijd meer tijd door te brengen met hun pasgeboren kind.

Vijftien weken verlof

Al het verlof bij elkaar opgeteld, betekent dat de partner vanaf 1 augustus 2022 in totaal vijftien weken deels betaald verlof op kan nemen. Daar vallen wel twee verschillende regelingen en verschillende percentages onder.

Sinds 1 januari 2019 krijgen partners eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. Deze uren worden volledig doorbetaald door de werkgever en moeten binnen vier weken na de geboorte van het kind worden opgenomen.

Per 1 juli 2020 kan je als partner maximaal vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Daarvoor moet je een uitkering bij het UWV aanvragen en krijg je zeventig procent van je dagloon doorbetaald.

Mannen hebben ook belangrijke taken in opvoeding

Met de nieuwe regeling van 1 augustus 2022, kun je nog eens negen weken extra geboorteverlof aanvragen. Dan krijg je als ouder een uitkering voor de helft van je dagloon. De verlofweken moeten wel worden opgenomen voordat het kind een jaar oud is.

In Nederland werd het de hoogste tijd voor een nieuwe regeling. Fortuin: "We lopen behoorlijk achter als je kijkt naar de wetgeving van andere Europese landen en gelijke behandeling tussen mannen en vrouwen voor het opvoeden van kinderen."

Het is volgens Fortuin belangrijk dat niet alleen vrouwen de kinderen opvoeden. "Mannen hebben er ook een belangrijke taak in, zeker als het kind net geboren is."

'Nieuwe verlofregeling niet voor iedereen haalbaar'

De nieuwe regeling moet de verdeeldheid in huishouden en werk tussen beide ouders eerlijker maken. Fortuin: "Geld is een belangrijke factor. Met de nieuwe regeling kunnen de ouders samen kijken hoe ze het gaan organiseren en samen de zorg op zich nemen. Dit is een hele belangrijke eerste stap."

Toch had de CNV liever gezien dat de regering het verlof tot zeventig of honderd procent zou vergoeden. "Het is nu voor iemand met een lager inkomen minder aantrekkelijk en soms onhaalbaar. Het is een groot verschil of je 1500 euro verdiend en de helft krijgt doorbetaald of 3000 euro verdient en de helft krijgt doorbetaald."

Over de hoogte van de vergoeding vanuit werkgevers kunnen nog wel cao afspraken worden gemaakt. De vraag is wel of dat tot grote verschillen zal leiden. Fortuin: "Dat zal in de ene cao wel lukken, maar in de andere niet."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie