Binnenland

Griet op de Beeck: "Het leven is nog nooit zo weinig van mij geweest als deze week."

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Griet op de Beeck: "Het leven is nog nooit zo weinig van mij geweest als deze week."

[AVROTROS] De Vlaamse schrijfster Griet op de Beeck is aangedaan door de storm aan openlijke twijfels die volgden op haar verhaal over haar incestverleden eerder deze week in De Wereld Draait Door.

"Het was keihard, zeer onaangenaam en ik ben er zeer door ontregeld," vertelt Op de Beeck bij de Nieuwsshow op NPO Radio 1. "Maar het zal me ook wel weer verder brengen."

De schrijfster trad eerder deze week bij De Wereld Draait Door voor het naar buiten over seksueel misbruik door haar vader tussen haar vijfde en negende jaar. Herinneringen hierover drongen zich pas op latere leeftijd op. De schrijfster verwerkte de gebeurtenissen in haar nieuwe roman Het Beste Wat We Hebben.

Seksueel misbruik

Griet op de Beeck kreeg veel kritische reacties op haar verhaal. Ondermeer van Volkskrant-columnist Max Pam die zich openlijk afvroeg wat de waarde is van de hervonden herinneringen van Op de Beeck. Ook in het vakgebied van de psychologie laaide de discussie op over de uitspraken van de Vlaamse schrijfster. Sociaal psycholoog Kim Lens erekende: “Over hervonden herinneringen is nog altijd veel discussie binnen de psychologie in relatie tot seksueel misbruik."

Zwijgen

In De Nieuwsshow reageerde Op de Beeck op de ophef: "Zulke reacties moedigen slachtoffers van misbruik juist aan om te zwijgen. Ik ondervind dat effect nu aan den lijve. De beelden die ik heb van het misbruik vormen, maar één van de 107 secundaire bewijzen, en niet eens de belangrijkste voor mij." Dat haar verhaal in twijfel wordt getrokken is voor Op de Beeck juist een aansporing aan slachtoffers van incest om stilzwijgen te doorbreken. "Nooit meer zwijgen wordt het motto wat mij betreft."

Beluister hier het gesprek in De Nieuwsshow:

Het Beste Wat We Hebben is het eerste boek in wat een trilogie moet worden over incest.

Ster advertentie
Ster advertentie