Binnenland
AVROTROS

Cecilia Perez werkte 30 jaar in de vrouwenopvang: 'Veiligheid stond en staat nog steeds voorop'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Cecilia Perez werkte 30 jaar in de vrouwenopvang: 'Veiligheid stond en staat nog steeds voorop'

Cecilia Perez emigreerde ruim 40 jaar geleden van Chili naar Nederland. Als twintiger stapte ze in het huwelijksbootje met een Nederlandse man. Ze verruilde haar baan bij de Verenigde Naties in voor een blijf-van-mijn-lijf-huis in Zaandam. Nu gaat ze op 66-jarige leeftijd met pensioen. Ze vertelt over haar loopbaan bij Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

Toen Perez naar Nederland kwam, moest ze erg wennen aan de individualistische manier van werken van de Nederlanders. "Daar tegenover staat wel een sterk gevoel van vrijheid", vertelt ze. Bij de blijf-van-mijn-lijf-huizen ziet Cecilia een patroon. ''Vaak melden vrouwen zich pas na een lange tijd bij ons." Veel vrouwen doen er jaren over om zich te melden, het gaat van kwaad tot erger.

Toen Perez in Nederland begon waren de tehuizen een stuk meer gesloten. "Daar zijn we vanaf gestapt, het is nu een vrouwenopvang." Bij een vrouwenopvang zijn de adressen niet meer geheim en wordt ook met de partners gesproken.

Bedreigd en gechanteerd

Ondanks dat veel van de blijf-van-mijn-lijf-huizen nu een stuk opener zijn, blijft de veiligheid van de vrouwen gegarandeerd, vertelt Perez. "Veiligheid stond en staat nog steeds voorop."

"Soms weten vrouwen niet beter dan dat ze op een bepaalde manier behandeld worden. Later komen ze tot inzicht dat dit niet normaal is, waarna ze bij ons aan de bel trekken", vertelt Perez over de vrouwen waarmee ze werkt. "Tegenwoordig zie je vaker dat mensen met naaktbeelden worden bedreigd en gechanteerd, deze vrouwen komen terecht bij ons."

Uiteindelijk neemt Cecilia na ruim dertig jaar afscheid van het blijf-van-mijn-lijf-huis en gaat ze met pensioen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie