Binnenland
AVROTROS

Waarom willen Nederlanders geen fietshelm dragen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom willen Nederlanders geen fietshelm dragen?

Het CBS is met nieuwe cijfers over verkeersdoden gekomen: in 2017 overleden voor het eerst meer fietsers dan automobilisten. Bij zo'n verkeersveiligheidsonderzoek komen vaak meteen stemmen op voor het verplichten van de fietshelm. Volgens de minister van infrastructuur, Cora van Nieuwenhuizen, willen Nederlanders daar niet aan. "Er is helemaal geen draagvlak voor een fietshelm", zegt de minister. Klopt dat? Eenvandaag zoekt het uit.

Video niet beschikbaar

Peter dan der Knaap is directeur van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). ZIj hebben in 2014 onderzoek gedaan naar het draagvlak voor de invoering van mogelijke nieuwe verkeersregels. Van der Knaap: "Van die 18 maatregelen scoort het verplichten van een fietshelm het laagste. Een fietshelm voor kinderen scoort iets minder laag. Maar het klopt dus dat er geen draagvlak is." "Jonge kinderen zetten we inderdaad steeds vaker een helm op, maar zodra kinderen een jaar of acht worden, dan is het niet meer cool. Niemand van je vriendjes heeft een helm", zegt Rob Stomhorst van Veilig Verkeer Nederland.

Waarom willen Nederlanders geen helm op?

Ook de ANWB merkt dat haar leden niet staan te trappelen om een fietshelm te dragen. "Uit de reacties blijkt dat mensen het vervelend vinden om met een helm te fietsen. Het gebruiksgemak bijvoorbeeld, dat als je boodschappen wilt doen, je dan een helm mee moet nemen. Maar ook het feit dat je haar door de war gaat is volgens sommige mensen een reden om geen helm te dragen." Wij Nederlanders zijn dus ook gewoon een beetje eigenwijs en hebben geen zin om een helm te dragen, ook al zou dit hersenletsel voorkomen. Volgens Rob Stomhorst van Veilig Verkeer Nederland komt het omdat Nederlanders niet van regeltjes houden. "Als fietsland nummer één willen we met onze kop in de wind fietsen. Dat gaat niet lekker met een helm op. Het zit gewoon niet in onze cultuur."

Wel op de skipiste

Op de racefiets is de helm al wel ingeburgerd. "Dat hoort bij de sport. Die renners dragen altijd een helm.", aldus Veilig Verkeer Nederland. Ook op de skipiste draagt de Nederlander braaf een helm. "Je kan rustig stellen dat meer dan 80% van de Nederlanders met een helm skiet. Sterker nog, als je nu in Oostenrijk de berg op gaat zonder helm, dan wordt je daar zeker op aangesproken." zegt Bert Romani van de Nederlandse Skivereniging. Maar: ook wintersporters moesten jaren geleden niets van een helm weten. Dus wellicht is het een kwestie van tijd, of nog meer ongelukken, voordat de fietshelm de norm is.

Over EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie