Binnenland

'Terug naar oude normaal duurt nog een tijd, maar komt echt weer'

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Terug naar oude normaal duurt nog een tijd, maar komt echt weer'

Lekker dansen in de kroeg met elkaar of je oma weer eens stevig omhelzen. De coronacrisis duurt nu zeven maanden. Wanneer kunnen we weer terug naar het oude normaal? "We moeten denken aan eind volgend jaar, of 2022", zegt viroloog Marjolein Kikkert, die zich ook met het vaccin bezighoudt, in EenVandaag.

Vanavond worden er naar grote waarschijnlijkheid extra corona maatregelen aangekondigd door het kabinet. En daarmee lijkt de hoop op een relatieve korte duur van de coronacrisis voorbij. Toch is het niet allemaal negatief, want het gaat bijvoorbeeld ook goed met de onderzoeken naar vaccins.

Het oude normaal komt

Kikkert zegt dat we op den duur echt weer terug kunnen naar het 'oude normaal' en bijvoorbeeld feestjes kunnen vieren en elkaar kunnen knuffelen. "Het zal een tijd duren, maar het komt echt weer. Daar ben ik van overtuigd." Kikkert is moleculair bioloog en universitair hoofddocent aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

Ze houdt zich de gehele coronacrisis al bezig met de ontwikkeling van een vaccin. Misschien komen er wel meerdere vaccins. "De koplopers kunnen bijvoorbeeld in de eerste helft van volgend jaar worden goedgekeurd om te worden gebruikt. Degene die daar achteraan komen, zijn er dan eind volgend jaar. Dan kan de vaccinatie beginnen. Maar het duurt nog wel even voordat het vaccin gaat werken en voordat men immuun wordt." Volgens Kikkert gaat het virus niet meer weg. "We zullen het virus altijd in de mensheid blijven zien. Maar ik weet zeker dat we weer terug kunnen naar een soortgelijke periode van voor corona."

EenVandaag

Het actualiteitenprogramma EenVandaag wordt dagelijks uitgezonden tussen 16.00 uur en 17.00 uur op NPO Radio 1. De presentatie is in handen van Suzanne Bosman.

Ster advertentie
Ster advertentie