Binnenland
BNNVARA

'De mondkap is een muilkorf en het belet je om mens te zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De mondkap is een muilkorf en het belet je om mens te zijn'

Vanaf 1 juni is een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer. Waar sommige reizigers al druk bezig zijn om van hun oude sokken een hip mondkapje te naaien, ziet de ander het mondkapjestijdperk met vrees tegemoet. Daniela Hooghiemstra laat weten in De Nieuws BV dat ze bang is dat de mondkap blijvend is.

Video niet beschikbaar

Waarom roept het dragen van een mondkap bij de één zoveel weerstand op en is het voor de ander juist hét toonbeeld van solidariteit? "Het is een muilkorf en het belet je om mens te zijn", vindt historicus Daniela Hooghiemstra.

Ze schreef er een column over in de Volkskant. Het verkleinwoord mondkapje vindt ze dan ook niet op zijn plek. "Het bedekt de helft van je gezicht. Het is dus een mondkap", zegt zij in De Nieuws BV.

Medische noodzaak

"Het is inderdaad niet prettig", vertelt wetenschapsfilosoof en schrijver Maarten Boudry. Hij woont in België, waar het dragen van een mondkap sinds 4 mei al verplicht is in het OV. "Het sluit je af van de buitenwereld, je moet harder praten en je herkent mensen niet meer", vertelt hij. Maar toch heeft hij er geen bezwaar tegen. "Het is een medische noodzaak en het is maar tijdelijk."

Daar is Hooghiemsta niet zo zeker van. "Het RIVM zegt nog steeds dat het effect van een mondkap niet aantoonbaar is. En we dragen nu ook geen mondkap en toch neemt het aantal coronagevallen af", zegt ze.

Volgens Boudry hebben de Nederlandse, net als de Belgische, autoriteiten voor veel verwarring gezorgd door eerst te zeggen dat het dragen van een mondkap totaal zinloos zou zijn en het nu verplicht te stellen. "Maar zeggen dat ze zinloos zijn was vooral een strategisch argument, omdat er te weinig mondkapjes waren", aldus Boudry.

Is het mondkapje blijvend?

Hooghiemstra is bezorgd dat het mondkapje blijvend is. "Kijk naar Azië, waar het nu al gedragen wordt uit sociale overweging. En kijk naar hoe veel religieuze rituelen ooit zijn begonnen als een praktisch beschermingsmiddel maar nu nog steeds verplicht zijn. Neem het eten van varkensvlees. Dat is nu veilig maar wordt toch gezien als zondig. En weet iemand nog waarom we Pasen vieren?”

Boudry is daar niet bang voor. "Het is een tijdelijke maatregel. Net als handen wassen en je vrienden niet knuffelen. Ook niet leuk, maar wel nodig."

Mondkapjes: redmiddel of muilkorf?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie