Binnenland
KRO-NCRV

Jurist toeslagenaffaire: 'Nog niet één gedupeerde heeft compensatie ontvangen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jurist toeslagenaffaire: 'Nog niet één gedupeerde heeft compensatie ontvangen'

Jurist Orlando Kadir die bijna 600 slachtoffers van de toeslagenaffaire bijstaat, vertelt bij Spraakmakers dat nog géén van zijn cliënten de beloofde 30.000 euro compensatie heeft ontvangen. Deze vrijdag zal naar verwachting het kabinet opstappen om de fouten die gemaakt zijn in dit schandaal.

Voor de Kerst beloofde staatssecretaris Van Huffelen 30.000 euro aan alle gedupeerde. De eerste uitbetalingen zouden zo snel mogelijk plaatsvinden en afgerond zijn op 1 mei. Kadir: "Nog geen één van mijn cliënten heeft deze compensatie ontvangen. Ook Renske Leijten, Kamerlid van de SP, zegt dat er over die 30 duizend euro "nog geen letter op papier staat."

Kadir zegt al negen jaar mensen bij te staan in wat hij niet langer een "affaire" wil noemen, maar een "schandaal". Hij is zelf ook slachtoffer. De aanstaande val van het kabinet komt is onvermijdelijk, maar komt te laat, stelt hij. "Het is een opeenstapeling van politiek falen en het tegenhouden van de waarheid. Ze hadden geen andere keus meer."

Hij hekelt het "partijpolitiek gekonkel" van lijstrekkers. Er wordt volgens hem te veel nagedacht over hoe ze met een rechte rug kunnen aftreden in aanloop naar de verkiezingen. "Maar dit is geen rechte rug."

Niet ontvangen

Ook slachtoffer Renate Wolbers heeft de 30.000 euro nog steeds niet binnen. "Van wat ik heb begrepen heeft niemand het nog ontvangen."

Voor haar lost het aftreden van het kabinet praktisch dan ook niets op. Toch heeft ze behoefte aan het statement dat aftreden vandaag zou maken. "Het is erkenning dat ze de verantwoordelijkheid nemen voor de fouten. Voor gedupeerden is dit de eerste om te nemen stap."

Stand.nl: Het opstappen van het kabinet doet geen recht aan de slachtoffers van de toeslagenaffaire

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie