Binnenland
AVROTROS

SP-leider Marijnissen over mondkapjesrichtlijn RIVM ouderenzorg: 'Vertrouwen in kabinet verloren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. SP-leider Marijnissen over mondkapjesrichtlijn RIVM ouderenzorg: 'Vertrouwen in kabinet verloren'

"Het is niet uit te leggen", zegt SP-fractievoorzitter Marijnissen nu blijkt dat de RIVM-richtlijn voor mondkapjes in de ouderenzorg tóch is gebaseerd op schaarste. Eerder beweerde het ministerie van Volksgezondheid het tegendeel.

Video niet beschikbaar

Werknemers in de ouderenzorg hoefden lange tijd geen mondkapje te dragen als ze met een coronapatiënt werkten. Bij kort contact was dat volgens het RIVM niet nodig. Dat had niets met schaarste te maken, beweerde het ministerie van Volksgezondheid: het was medisch gezien veilig. Nu blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur dat schaarste wel degelijk een rol speelde.

'Onvoorstelbaar'

Het RIVM heeft de richtlijn vorige maand stilzwijgend ingetrokken. SP-fractievoorzitter Marijnissen is woest: "Het is onvoorstelbaar. Het is niet uit te leggen."

De Tweede Kamer heeft meerdere keren gevraagd of schaarste een rol speelde en het antwoord was dus steeds dat dat niet het geval was. Marijnissen spreekt dan ook van foutieve informatievoorziening. "Mijn vertrouwen is absoluut geschaad, daar hoef ik geen doekjes om te winden."

Toen er geen schaarste meer was werd richtlijn niet aangepast

Heeft minister De Jonge de Tweede Kamer dan voorgelogen? "Ja, want het antwoord was telkens 'nee'. Ik weet niet of ik hier verdrietig of boos van moet worden."

Het RIVM heeft de beroepsgroep niet geïnformeerd over het nieuwe advies. Marijnissen is vooral verbaasd over de achterliggende reden van de richtlijn. "Er was op een gegeven moment geen schaarste meer, en nog steeds werd de richtlijn niet aangepast."

Besmettingen

Marijnissen kan niet hard maken dat het RIVM-beleid tot besmettingen onder zorgpersoneel heeft geleid. Toch maakt ze zich met terugwerkende kracht zorgen. "Iedereen in de zorg kon al aanvoelen dat dat niet lekker zat."

"Als je van de ene bewoner naar de ander gaat, en je besmet op die manier mensen, dat is voor zorgverleners een verschrikkelijke gedachte. Uiteindelijk is dat natuurlijk nooit te bewijzen, maar het aantal sterfgevallen in de ouderenzorg was gigantisch."

Oppositie én coalitie willen opheldering

Ook andere partijen zijn boos over het nieuws. Vanuit de oppositie noemt Lodewijk Asscher (PvdA) het op Twitter 'zeer ernstig', GroenLinks-leider Klaver vindt het 'schandalig'. Geert Wilders (PVV) spreekt van 'code rood voor de minister' als hij de Kamer bewust zou hebben voorgelogen. Coalitiepartij ChristenUnie laat bij monde van Carla Dik ook weten het schokkend nieuws te vinden, D66-kamerlid Vera Bergkamp wil opheldering van het kabinet.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie