Syrische aardbevingslachtoffers kunnen nauwelijks aan een visum voor Nederland komen
- Nieuws
- Syrische aardbevingslachtoffers kunnen nauwelijks aan een visum voor Nederland komen
Na de zware aardbevingen in Turkije en Syrië zouden visumaanvragen van slachtoffers met familie in Nederland - met voorrang worden behandeld. Het idee daarachter: hen "op adem laten komen" na alles wat er is gebeurd. Maar in de praktijk blijkt het voor Syriërs vrijwel onmogelijk om überhaupt een visum aan te vragen.
Syrische aardbevingslachtoffers kunnen nauwelijks aan een visum voor Nederland komen
"Op 14 maart waren er 177 aanvragen goedgekeurd. 173 van Turken en maar 4 Syriërs. Ik dacht: dat is gek. Er waren toen maar 43 afwijzingen", zegt NOS-buitenlandredacteur Miral de Bruijne in Nieuws en Co. "Die cijfers gaven helemaal geen compleet beeld van hoeveel aanvragen er door Syriërs zijn gedaan. Het ministerie zegt binnenkort met nieuwe cijfers te gaan komen, maar of ze dan wel alle cijfers geven, weten we natuurlijk niet."
Visum
Volgens De Bruijne zijn er twee problemen bij het aanvragen van een visum. "In de eerste instantie is het voor veel Syriërs, die veelal uit rebellengebied komen, om überhaupt een aanvraag te doen. Zij moeten voor een versnelde aanvraag, moeten ze naar Libanon. Dan moeten ze door Assad gebied reizen en dat is voor veel mensen ontzettend gevaarlijk." Als mensen dan er toch voor kiezen om naar Libanon af te reizen is de kans groot dat hun visumaanvraag wordt afgekeurd.
Afgekeurd
"Dat heeft te maken met het feit dat Syrië al jarenlang aangemerkt wordt als een zeer onveilig land", zegt advocaat Ali Ageyev. "De burgers hebben, als zij in Nederland aankomen, recht op asielbescherming. De Nederlandse staat wil dat niet faciliteren. Als ze hier eenmaal aankomen, kunnen ze bij bewijze van spreken in Ter Apel een asielverzoek indienen. De kans van zo’n asielverzoek uit Syrië is best hoog."
Oplossing
De Bruijne heeft meerdere Syriërs gesproken en vroeg aan hun wat een oplossing zou kunnen zijn. "Zij hebben gezegd: wat nou als wij die aanvraag, die versnelde aanvraag, zonder papier kunnen doen in Turkije in plaats van Libanon. Dan hoeven wij niet door een gevaarlijk gebied en kunnen wij iets makkelijker naar Turkije en daar de aanvraag doen."
Die optie is voorgelegd aan de minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra. Volgens hem is dat lastig te regelen. Er zijn weinig politieke betrekking met Damascus, de hoofdstad van Syrië. Daarom kan het voor Syriërs niet eenvoudiger gemaakt worden, zegt Hoekstra.
NC Visum syrië
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.