Naar homepage
Binnenland

Drie tips voor het kiezen van een nieuwe zorgverzekering

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Drie tips voor het kiezen van een nieuwe zorgverzekering

De zorgpremies voor 2020 zijn weer bekend en dat betekent ook dat je weer mag overstappen. Bij de één gaat er een paar euro af, bij de ander een paar euro er bij. Een goed moment om je eigen zorgverzekering onder de loep te nemen, vindt Babs van der Staak van de Consumentenbond. Ze legt in het NOS Radio 1 Journaal uit waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering.

1. Bedenk van welke zorg je volgend jaar verwacht gebruik te maken.

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar veel zorgbehoeftes kun je al voorspellen. "Kijk of er iets verandert in je persoonlijke situatie", zegt Van der Staak. "Waarschijnlijk weet je het nu al als je kind volgend jaar een beugel moet of als je gezinsuitbreiding krijgt."

2. Ga na waar je geen gebruik van hebt gemaakt

Tegenwoordig kan je online bij je zorgverzekeraar precies opzoeken van welke zorg je gebruik hebt gemaakt. En dus kan je ook het omgekeerde zien: waarschijnlijk heb je lang niet alles gebruikt. "Ga na van welke zorgposten je geen gebruik hebt gemaakt. Die delen van je zorgverzekering zou je op kunnen zeggen om voordeliger uit te zijn."

3. Controleer of de voorwaarden van jouw grote zorgposten nog worden gedekt

Niet iedereen is even happig op overstappen. Toch loont het om er goed voor te gaan zitten want de kleine letters kunnen een groot verschil maken. "Veel mensen denken: ik zit nu goed, dus waarom zou ik overstappen? Maar verzekeraars sluiten elk jaar nieuwe contracten af en veranderen ook jaarlijks hun voorwaarden", weet Van der Staak. "Als je bij een zorgaanbieder terecht wil kunnen, is het handig om te kijken of jouw aanbieder daar ook contracten mee heeft."

Ster advertentie
Ster advertentie