Naar homepage
Binnenland

Lansingerland wil alle inwoners testen, na opduiken Britse coronavariant

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lansingerland wil alle inwoners testen, na opduiken Britse coronavariant

De gemeente Lansingerland gaat alle inwoners vanaf 2 jaar oproepen om zich te laten testen op het coronavirus. Het is daarmee de eerste gemeente in Nederland die meedoet aan een grootschalige testactie.

"Het is belangrijk voro de inwoners van Lansingerland zelf om te weten waar het virus zit, het is belangrijk om te proberen die Engelse variant in te dammen en we willen hiermee ook het beleid rondom scholen kunnen ondersteunen. We denken dus echt wel dat mensen bereid zijn mee te werken aan dit onderzoek", zei Saskia Baas, directeur Publieke Gezondheid GGD Rotterdam-Rijnmond, in Nieuws en Co.

Grote onderneming

De GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC willen met het grootschalig testen een beter inzicht krijgen in de verspreiding van het coronavirus en de Britse variant daarvan. In de kernen Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs wonen zo'n 63.000 mensen. Zij krijgen vanaf woensdag een brief thuisgestuurd met daarin de oproep tot een test.

Er kunnen dagelijks 4000 tot 5000 mensen getest worden. 2500 daarvan worden in de XL-teststraat op RotterdamThe Hague Airport uitgevoerd. De overige testen vinden plaats op drie locaties in Lansingerland. Inwoners die positief testen, worden met klem verzocht thuis te blijven.

Inwoners worden één keer getest, er komt niet later nog een testmoment. Jonge kinderen worden niet met een wattenstaafje in de neus en keel getest, maar die krijgen een 'sabbelwatje' dat ze tien minuten in de mond moeten houden.

"We starten vanaf morgen met testen. Dan heb je even de tijd nodig om al die mensen te testen en de resultaten te verwerken, maar ik verwacht dat we binnen twee weken wel tussentijdse resultaten kunnen laten zien", aldus Baas.

'Hoop dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt'

De keuze voor Lansingerland is niet toevallig. Zo'n dertig besmettingen met de Britse variant zijn te linken aan een uitbraak op een basisschool in Bergschenhoek, bleek uit een eerste onderzoek van de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC naar de uitbraak daar. In totaal is in heel Nederland van ongeveer vijftig mensen bekend dat ze zijn besmet met deze variant.

"We hebben een cluster ontdekt op een paar basisscholen. Dit cluster was bijzonder, want voor de kerstdagen werd duidelijk dat daar de Britse variant was opgedoken. Dan hebben we na de kerstdagen de school helemaal getest en daar kwamen nog meer positieve resultaten uit. Het was een aanleiding om te zeggen dat we een uitbraak hadden aangetroffen waar dus ook de Britse variant in zat", aldus Baas.

Inwoners van de gemeente zijn niet verplicht om zich te laten testen. Na de uitbraak op de school in Bergschenhoek waren binnen twee dagen tussen de 750 en 800 mensen bereid om zich te laten testen. "We verplichten niemand, maar we doen wel een dringende oproep. We hebben zoveel mogelijk mensen nodig om een betrouwbaar resultaat te krijgen."

Extra testcapaciteit

De GGD en het Erasmus MC hebben extra testcapaciteit georganiseerd zodat de inwoners snel en dichtbij getest kunnen worden. Het testen gebeurt aan de hand van het postcodegebied, om rijen te voorkomen. Bij positieve uitslagen wordt ook bron- en contactonderzoek uitgevoerd. De gemeente benadrukt dat inwoners zich direct moeten laten testen als ze klachten hebben.

Met de grootschalige actie hopen de gemeente, GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC dat de verspreiding van de Britse variant vertraagd of voorkomen kan worden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie