Binnenland
NOS

Tijgers uit Aleppo 'tevreden' in Friesland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tijgers uit Aleppo 'tevreden' in Friesland

De twee tijgers die uit een verlaten dierentuin bij Aleppo komen, zijn aangekomen in een opvangcentrum in Friesland. "Ze hebben net gegeten en ze lopen nu rond. We zijn heel tevreden over hoe het met ze gaat", zegt Simone Schuld van Felida Big Cat Centre in Friesland.

Sultan en Sayeeda woonden in de dierentuin Magic World in de buurt van Aleppo. In het Friese Nijeberkoop krijgen de dieren speciale zorg.

De dieren zijn getraumatiseerd door zes jaar bombardementen, honger en geweld. Toen de dieren werden ontdekt, waren de tijgers ernstig verzwakt, vertelt een van de verzorgers. "Op het moment dat we ze vonden waren ze heel erg mager en uitgehongerd. Het mannetje was niet eens bij bewustzijn."

Opvang in de buurt van Syrië was niet mogelijk. "Het is voor deze tijgers beter om naar Nederland toe te komen. Puur omdat wij specialistische zorg kunnen geven."

Syrische, getraumatiseerde tijgers naar Friesland

Tekst loop door onder de afbeeldingen

(Foto's: Jozephine Trehy)

Niet schichtig

Omdat Sultan en Sayeeda erg zwak waren, werden ze eerst naar Jordanië gebracht om aan te sterken. Maandag maakten ze de overtocht naar Nederland. De reis is volgens de verzorger heel goed gegaan. "Ze zijn zelfstandig de kist in gegaan waarin ze werden vervoerd. We hoefden ze niet te verdoven. Ze zijn nu niet schichtig. Dat zijn heel goede signalen."

Het opvangcentrum waar de dieren naartoe zijn gebracht is niet toegankelijk voor publiek. De verwachting is dat de tijgers er ongeveer twee jaar blijven. Als ze voldoende hersteld zijn, gaan ze waarschijnlijk naar een reservaat in Zuid-Afrika.

Ster advertentie
Ster advertentie