Binnenland
AVROTROS

Whatsapp-fraude toegenomen: 'Vanuit Pakistan probeerde ze de contacten om geld te vragen'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Whatsapp-fraude toegenomen: 'Vanuit Pakistan probeerde ze de contacten om geld te vragen'

De financiële schade door Whatsapp-fraude is vorig jaar verviervoudigd. In 2019 werden slachtoffers in totaal voor ruim een miljoen euro opgelicht, meldt de Fraudehelpdesk. Ook de vrouw van Stephan Fellinger kreeg ermee te maken. "Vanuit Pakistan probeerde mensen haar contacten via Whatsapp geld af te troggelen met berichten", vertelt hij in Stax&Toine.

Stephan Fellinger over Whatsap-fraude in <em>Stax&amp;Toine</em>

Hoe wordt je WhatsApp-account eigenlijk gehackt? Fellinger legt uit hoe het ging: "Een organisatie uit Pakistan belde met een Engels nummer, mijn vrouw nam natuurlijk niet op. Doordat ze toen met haar voicemailbox werden verbonden, wist de organisatie dat het nummer bestaat. Ze typten haar nummer in op WhatsApp om een verificatiecode op te vragen. Met die code konden ze in haar WhatsApp-account komen."

Gebrekkig Nederlands

De fraudeurs benaderde ook Fellinger zelf met het nummer van zijn vrouw en vroegen om geld. "Ik kwam erachter dat het niet mijn vrouw was door het gebrekkige Nederlands waarin ze communiceerde."

Fellinger wist te voorkomen dat de fraudeurs ook zijn nummer zouden hacken, doordat hij een pincode had ingesteld op zijn voicemail. Zo konden de fraudeurs niet verder komen.

Aangifte

Fellinger deed aangifte van identiteitsfraude, 'maar daar werd niet veel mee gedaan'. Ook de provider en WhatsApp zelf, wisten volgens Fellinger niet goed wat ze ermee aan moesten.

Hoe voorkomt Fellinger in het vervolg dat hij of zijn vrouw gehackt worden op WhatsApp? "A: Tweestapsverificatie instellen op WhatsApp. En B: beveilig je voicemail met een pincode die niet eenvoudig te kraken is, geen 000 of 1234.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen.

Ster advertentie
Ster advertentie