Binnenland

Bureau Buitenland volgt Turkije naar de stembus

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bureau Buitenland volgt Turkije naar de stembus

[VPRO] Op 16 april mogen de Turken zich uitspreken over een wijziging van de grondwet. Daarmee wordt formeel vastgelegd dat de president meer bevoegdheden krijgt en langer kan aanblijven. Ontwikkelt Erdogan zich tot een aristocraat? Wat betekent een ja voor de relatie met Europa? Bureau Buitenland volgt Turkije naar de stembus.

Want hoe reageert Europa als president Erdogan het referendum wint, en hij dus veel meer macht krijgt? Gisteravond stonden de mogelijke gevolgen voor het NAVO-lidmaatschap van Turkije centraal.

Rob de Wijk, directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, vindt dat de uitslag van het referendum geen consequenties moet hebben. "Het zou namelijk een ramp zijn als Turkije uit de NAVO stapt. Het is dan niet te overzien wat dat betekent." Turkije heeft, na de Verenigde Staten, de grootste krijgsmacht binnen de NAVO.

Voor Han ten Broeke, Tweede Kamerlid voor de VVD, is er wel degelijk een rode lijn. Binnen de NAVO is er de afspraak dat landen vrijheden hoog hebben staan, zo zegt hij. Er moeten dus consequenties zijn als Turkije massaal mensenrechten zal schenden. "Maar zover is het nog niet."

Nu de relatie tussen Turkije en andere NAVO-lidstaten als Duitsland en Nederland onder druk staat, is het volgens Turkije-kenner Erhan Gürer verstandig om Turkije juist weer het gevoel te geven dat ze volwaardig lid zijn. "Bij de coupe voelden ze zich in steek gelaten. Ze hadden meer behoefte aan steun van regeringsleiders en van de NAVO", zegt Gürer. "Ze vinden dat dat niet voldoende is geweest."

Luister de uitgebreide analyse over de relatie tussen Turkije en de NAVO:

De aanloop naar het Turkse referendum: Turkije en de NAVO

Vanavond om 20.00 uur is weer nieuwe aflevering van de serie te horen in Bureau Buitenland.

Ster advertentie
Ster advertentie