Naar homepage
Binnenland

Waarom is Winsum het leukste dorp van Nederland?
AVROTROS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom is Winsum het leukste dorp van Nederland?

Niet Hollum (Ameland), Elsloo (Limburg), Oisterwijk (Brabant) of Urk (Flevoland) maar het Groningse Winsum is het leukste dorp van Nederland. Burgemeester Henk Jan Bolding, Marieke Haafkens (ANWB) en Petrina Geertsma (dorpsgids) weten wel waarom dat is, vertellen ze in Stax&Toine.

De trotse burgemeester vertelt: "In Winsum is veel rust, ruimte en water. Iets wat mensen nu juist graag willen in corona-tijd." Bolding nodigt iedereen uit om Winsum te bezoeken. "Iedereen is van harte welkom maar we moeten wel oppassen dat het niet té druk wordt en we moeten de anderhalve meter in acht houden."

Werkelijk een enig dorp

Marieke Haafkens (ANWB) heeft zelf alle dorpen bezocht en punten toebedeeld. Er waren wel een aantal eisen waaraan het winnende dorp moest voldoen. Zo moet er een kerk zijn en het dorpsgezicht beschermd zijn.

"Winsum voldoet aan deze eisen en het is werkelijk een enig dorp." Uiteindelijk hebben 30.000 mensen hun stem uitgebracht. Naast de ANWB bepaalden een aantal deskundigen wat nu daadwerkelijk het leukste dorp van Nederland is. ''De dorpen die in de top 5 stonden waren al ontzettend trots, onderling was er weinig rivaliteit."

Roodgloeiende telefoon

Naast het winnende Groningse dorp zijn er genoeg andere leuke dorpjes in Nederland. De ANWB heeft een lijst met de leukste dorpjes in elke provincie gepubliceerd.

Peterina Geertsma, dorpsgids in Winsum, merkte al dat het drukker werd na de nominatie. "Op dit moment staat de telefoon roodgloeiend", vertelt Geertsma. Als bezoeker mag je 'De Boog' zeker niet missen, vertelt de dorpsgids. Ondanks corona en op een doordeweekse maandag is het nu al ontzettend druk in het dorp.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie