Naar homepage
Binnenland

Vrouwelijke scheidsrechter in Champions League: 'Gewoon op kwaliteiten beoordeeld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouwelijke scheidsrechter in Champions League: 'Gewoon op kwaliteiten beoordeeld'

Een primeur bij de Champions League-wedstrijd tussen Juventus en Dinamo Kiev: de wedstrijd op het allerhoogste niveau wordt gefloten door Stéphanie Frappart. Juist, een vrouw. In Nederland gaat het nog niet zo hard: er zijn slechts enkele tientallen vrouwelijke bondsscheidsrechters. Dat moet beter, vertelt scheidsrechter Lizzy van der Helm bij Stax&Toine.

Van der Helm is ook actief als ontwikkelaar vrouwenarbitrage bij de KNVB. Bij die bond zijn op dit moment slechts 42 vrouwelijke arbiters aan de slag. Er wordt aan gewerkt, zegt de scheidsrechter. "We zijn er druk mee bezig."

Nederland loopt achter

Van der Helm kijkt daarbij naar het buitenland. De ontwikkelingen zijn daar wat verder gevorderd. "Als je kijkt naar Frankrijk, waar Stéphanie Frappart fluit, of Duitsland… Wij lopen achter. We hebben hier Franca Overtoom als assistent in de Keuken Kampioen Divisie en Shona Shukrula als scheidsrechter in het Talententraject Betaald Voetbal, maar de spoeling onderaan is dun. We moeten de komende jaren doorontwikkelen."

Daar is een beetje geduld voor nodig, weet Van der Helm. "Het vrouwenvoetbal groeit. Ik denk dat de arbitrage daarna zal volgen. Meiden gaan eerst zelf voetballen. Pas op het moment dat je een bepaalde leeftijd hebt bereikt, of het met het voetballen niet lukt, dan ga je iets anders doen in het voetbal."

Aanwas

Gelukkig zijn er wel hoopgevende ontwikkelingen, legt de ontwikkelaar vrouwenarbitrage uit. "We zien dat bij de cursussen zich steeds meer meiden aanmelden, zeker op verenigingsniveau. Ook op steeds jongere leeftijd. Dus het is voor ons nu zaak daar als KNVB op in te springen, en de aanwas te vergroten."

Voor de beeldvorming is het prettig dat er een grote Champions League-wedstrijd door een vrouw gefloten gaat worden. Van der Helm: "Dit laat zien dat je als vrouw gewoon op je kwaliteiten beoordeeld kan worden. Het gaat er niet om of je man of vrouw bent, maar of je een goede prestatie neerzet. Frappart liet dat zien in de Europa League, en dat wordt nu beloond op het allerhoogste podium.

Elkaar ondersteunen

Als er dan eenmaal meer vrouwelijke scheidsrechter bij zijn gekomen, moeten zij elkaar wel ondersteunen. Van der Helm vindt concurrentie goed, maar: "We zijn niet met veel, als je elkaar kapot concurreert, daar word je niet sterker van. Mijn collega Shona Shukrula fluit stukken hoger. Ze is internationaal een concurrent. Maar we gaan graag met elkaar mee, omdat we elkaar scherp houden. We analyseren samen beelden. Dat brengt ons uiteindelijk naar een hoger niveau."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie