Binnenland
MAX

Veel kinderdagverblijven bieden app aan om in contact te blijven met kind: 'Zorgelijk'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel kinderdagverblijven bieden app aan om in contact te blijven met kind: 'Zorgelijk'

Een speciale app om je kind zo goed mogelijk te volgen als je niet in de buurt bent: het is een trend onder kinderdagverblijven. Docent pedagogiek van de Universiteit Utrecht Tjitske de Groot kreeg er mee te maken toen ze haar dochter naar een kinderdagverblijf bracht. In Villa VdB plaatst ze vraagtekens bij deze trend.

Uw kind heeft gepoept

Wat komt er precies binnen via de app? "Het verschilt per app, maar er komende verschillende dingen binnen zoals foto's van je kind, maar ook dagverslagen. Daar staat in hoeveel er wordt gegeten, gedronken, gepoept, geslapen - alle info over je kind staat erin." Vroeger werd dat allemaal keurig in een schriftje geschreven en bij het ophalen doorgenomen. Tegenwoordig verschijnt het direct in een app. Wat is daar erg aan?

Controlerend

De Groot heeft er uiteenlopende zorgen over: "Het is natuurlijk heel erg controlerend dat je altijd in contact staat met je kind. Het is ook als ouder lastig om afstand te nemen van je kind als je zorgtaak ook nog tijdens je werk binnenkomt." Er komen zelfs pushberichten binnen op je telefoon als er iets gebeurt met het kind. "Dat gebeurt het meest met foto's, maar dat verschilt ook per app", vertelt de universitair docent.

De Groot koos er bewust voor om de app niet te installeren, vertelt ze: "Ik word hier zelf dus niet mee overspoeld." In het begin gebeurde dat wel, vertelt ze: "De eerste keer dat ik op de opvang kwam toen werd het concept mij uitgelegd. Toen heb ik al vrij snel aangegeven dat het voor mij niet hoeft."

Reactie kinderopvang

Bij Hoera Kindercentra in Limburg maken ze ook gebruik van een app. Rudie Peeters, bestuurder bij de kindercentra, vindt dat men er niet te zwaar aan moet tillen: "We hebben deze app vooral omdat het handig is voor ouders om hun kinderen aan- en af te melden, en om kleine berichten te sturen. Daarnaast vinden veel ouders het erg prettig om overdag eens een leuke foto te krijgen. We moeten het niet zwaarder maken dan het is. Het is gewoon een leuk middel voor ouder en kind om overdag in contact te blijven."

De Groot is het met Peeters eens dat het leuk is om contact te houden met je kind, maar denkt dat er ook negatieve gevolgen aan kunnen zitten: "Het constant in verbinding staan en ook dat kinderen constant op de foto staan; we weten niet wat voor invloed dat heeft op een kind. We beginnen nu al heel jong met het volgen van kinderen met applicaties - en het is ook iets dat op latere leeftijd al steeds verder gaat. Op de middelbare school kunnen ouders ook de schoolvoortgang van hun kind controleren. Het is vrij normaal, maar we stellen er weinig vragen over. Daar zijn wel zorgen over."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie