Binnenland
AVROTROS

Jonge bakkers hard nodig: 'Het is scheikunde. Het is een kunst'

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Jonge bakkers hard nodig: 'Het is scheikunde. Het is een kunst'

Bakkerijen kampen met personeelstekorten. Er zijn wel nieuwe jonge bakkers, maar die passen vaak voor een schamel bakkersloon en nachtelijke uurtjes werken.

Dat er wel degelijk jongeren voor het bakkersvak te porren zijn, blijkt bij het Summa college in Eindhoven met een grote MBO-opleiding Boulangerie. Mark Wils, docent brood en banket: "Het aanbod van studenten varieert heel erg. We hebben bijvoorbeeld jongeren die de bakkerij van de ouders willen voortzetten of studenten die willen voortborduren op een vooropleiding Horeca, Bakkerij & Recreatie. Ook zijn er jongeren die geïnspireerd raken door programma's zoals Heel Holland Bakt. Die vertellen we wel dat dit niet altijd het beeld is van de bakkerij in de praktijk."

Concurrentie

Maar kan bakker de concurrentie nog wel aan met de supermarkten die ook een steeds luxer assortiment aan brood en banket hebben? Mark Wils denkt van wel: "Absoluut. Vaak worden de bakkers uit de branche weer weggekaapt door de grootgrutters. Tegelijkertijd denk ik wel dat de bakkersbranche zal moeten veranderen en niet moet proberen te concurreren."

Bakkers lopen er tegen aan de jonge bakkers niet zo snel meer voor een schamel bedrag aan de slag willen en passen voor te veel nachtelijke uurtjes. "Ik denk dat studenten die bij ons afstuderen weten wat ze te wachten staat. We zorgen ervoor dat ze vijf stages lopen. Een keer in ambachtelijk bedrijf, iets minder ambachtelijk, groot, klein, zodat ze een keuze hebben. Op deze manier hebben ze wel meer keuze, meer opties."

Ondergewaardeerd

Mark Wils herkent dat het bakkersvak vaak wel wat wordt ondergewaardeerd: "Ik denk dat er überhaupt wel wat onderwaardering is voor ambachten." Toch raadt de bakdocent het vak zeker aan: "Het is het mooiste ambacht dat er is. Het begint bij kennis. Het een soort scheikunde. Met een aantal basisproducten maak je een prachtig product. Dan ben je een kunstenaar."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie