Binnenland
BNNVARA

Hoe haal je medicijnresten uit urine en ontlasting?

foto: Henny Radstaakfoto: Henny Radstaak
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe haal je medicijnresten uit urine en ontlasting?

We gebruiken met z’n allen steeds meer medicijnen. De restanten van die medicijnen komen via onze urine en ontlasting terecht in het riool en daarna in het water van sloten en rivieren. Dat heeft nadelige gevolgen voor het waterleven. In Vroege Vogels vertelt Het Waterschap Rijn en IJssel over hun plan om de vervuiling bij de bron aan te pakken, daar waar veel medicijnen het riool in verdwijnen: een ziekenhuis.

Medicijnen filteren uit ziekenhuiswater

Zuiveringsinstallatie bij het streekziekenhuis

Bij Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk plaatste het Waterschap een grote zuiveringsinstallatie. Met een speciaal procedé waar UV-straling en ozon bij aan te pas komt, vindt daar een eerste reiniging van het afvalwater plaats. Behalve medicijnresten worden ook contrastvloeistoffen en laboratoriumafval eruit gehaald. Toch moet er nog veel méér gebeuren om schoon water in beken, sloten en rivieren te krijgen. Slechts 10% van de medicijnresten komt van ziekenhuizen, de rest door particulier gebruik.

Video niet beschikbaar

Gevolgen voor de natuur

Resten van medicijnen tasten het weefsel van vissen aan en anticonceptiemiddelen zorgen zelfs voor geslachtsverandering bij vissen. Maar ook het geschikt maken van het oppervlaktewater als drinkwater leidt tot steeds grotere problemen. Met toenemende hoeveelheden medicijnresten wordt het voor drinkwaterleidingbedrijven en rioolwaterzuiveraars steeds moeilijker om de resten eruit te filteren.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie