Naar homepage
Binnenland

Scholieren schrijven brandbrief aan minister: 'Pas examens aan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Scholieren schrijven brandbrief aan minister: 'Pas examens aan'

Pleun Lagerberg (16) en Tom Kuijpers (17) maken zich grote zorgen over de eindexamens dit jaar. Daarom vragen ze minister Arie Slob in een brandbrief om inhoudelijk aanpassingen te maken. "Wij zijn niet klaar voor onze examens" , zegt Tom in Nieuws en Co.

De jongeren maken zich zorgen over mogelijke achterstanden bij leerlingen. "De hoeveelheid stof staat niet in verhouding met de hoeveelheid les die we hebben gekregen", vindt Tom. "De stof is veel minder uitgebreid behandeld dan voorgaande jaren, maar de eisen zijn hetzelfde."

Eerder wezen ook experts al op het gevaar van toenemende ongelijkheid tussen leerlingen, omdat het ene gezin zich meer kan veroorloven dan het andere.

Ander jaar

Eindexamenklassen krijgen nog steeds les, maar wel anders dan voorheen. "Het wisselt heel erg per school, merken we ook in de verhalen die we horen. Wij hebben les in grotere lokalen, maar andere mensen hebben gewoon minder les, als er geen grotere lokalen zijn."

Naast de brandbrief is er ook een petitie gestart die bijna 5000 keer is ondertekend. "Dat laat wel zien dat er meer mensen zijn die zich zorgen maken."

Geen inhoudelijke aanpassingen

Gisteravond gaf de minister al een korte reactie in de talkshow Op1. Daarin gaf hij aan dat er al aanpassingen gedaan worden, maar inhoudelijk dit nog niet aan de orde is. Na de voorjaarsvakantie wil hij verder kijken.

Voor Tom is dat onvoldoende. "We willen graag in gesprek met de minister. Vorig jaar hoorden we ook dat het diploma niet minder waard zou worden zonder eindexamens, dus aanpassingen zijn mogelijk."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie