Binnenland
AVROTROS

Floortje Dessing en Jessica Villerius zoeken menselijke verhalen in coronacrisis

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Floortje Dessing en Jessica Villerius zoeken menselijke verhalen in coronacrisis

Hoe ga je als televisiemaker om met het coronavirus? Programmamakers Floortje Dessing en Jessica Villerius maakten televisie in de coronacrisis, met maatschappelijk belangrijke thema's. "Ze wilde laten zien hoe heftig het is voor iedereen", zegt Villerius over haar documentaire tegen Humberto Tan in zijn programma Humberto.

Dessing maakte Floortje Blijft Hier, waarin ze op zoek gaat naar inspirerende verhalen over veerkracht en zelfredzaamheid. Villerius maakte de reportage Levenslucht waarin ze toegang kreeg tot verschillende ic's in Nederland.

'Mensen bewust maken'

De documentaire van Jessica gaat over de enorme druk die er nu is op de ic's met coronapatiënten. Artsen en verpleegkundigen proberen alle zeilen bij te zetten, om de mogelijke piek die nog gaat komen goed door te komen.

"Ik wist dat de artsen wanhopig waren, maar ik zag dat nog nergens in de media. Daarom wilde ik het verhaal graag maken. Artsen zijn niet mensen die graag op de voorgrond treden en dat zegt dus vooral iets over de noodzaak waarom ze mee wilden werken. Om mensen bewust te maken", zegt Villerius.

Inspiratie en visie

Floortje bedacht en maakte haar programma in negen dagen. "Ik vind het fascinerend om nu verhalen te maken die een visie hebben, en die ons kunnen inspireren", vertelt ze.

"Ik moet eerlijk zeggen dat ik net als iedereen ben overvallen door de kracht waarmee dit virus ons land overneemt", zegt Dessing.

Floort Dessing over haar serie in Nederland

De serie Floortje Blijft hier en de documentaire Levenslucht zijn allebei terug te kijken op NPO Start.

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie