Binnenland
AVROTROS

Moleculair bioloog Tobias Rinke de Wit: 'Vaccineer vooral hiv-patiënten tegen corona'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Moleculair bioloog Tobias Rinke de Wit: 'Vaccineer vooral hiv-patiënten tegen corona'

Niet een aanstaande najaarsgolf baart moleculair bioloog Tobias Rinke de Wit zorgen, hij vreest juist voor gevaarlijke coronamutaties die overal ter wereld kunnen ontstaan. "Ongeveer 20 tot 25 procent van de mensen in Afrika is gevaccineerd tegen covid. We hebben al heel wat varianten uit Afrika zien komen. We moeten op ons qui vive zijn", aldus Rinke de Wit in MISCHA!.

#142 - Tobias Rinke de Wit - MISCHA!

Met corona herbeleeft Rinke de Wit de hiv-pandemie, waarnaar hij jarenlang onderzoek deed in Ethiopië. "Het heeft allemaal te maken met wereldwijde solidariteit. Hoe staan wij tegenover pandemieën? We vliegen de wereld over, zijn in grote groepen bij elkaar, doen massaal aan voedselproductie met kippen- en koeienboerderijen."

Corona-infectie duurt langer, dus meer kans op mutaties

Volgens Rinke de Wit telt Afrika 25 miljoen hiv-patiënten. "Die hebben een verzwakt immuunsysteem, dat komt door hiv. Daardoor duurt een covid-infectie bij hen langer dan bij iemand die geen hiv heeft. Zo'n virus heeft dan meer tijd om te muteren. We hebben al heel wat mutanten uit Afrika zien komen, dus ik denk dat we er goed aan doen hiv-patiënten in ieder geval preventief te vaccineren."

Rinke de Wit is actief voor PharmAccess, een non-profitorganisatie die zich inzet voor betere gezondheidszorg in Afrika. Hij prijst de innovatiedrang van het continent. "Er lopen in Kenia net zoveel mensen met een smartphone rond, die ook digitale bedrijfjes aan het opzetten zijn. Ik denk dat de ondernemingszin in Afrika een stuk verder is dan in Nederland onder jonge mensen."

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie