Binnenland

Dumoulin wint de Giro d'Italia en schrijft geschiedenis

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dumoulin wint de Giro d'Italia en schrijft geschiedenis

[NOS] Een ongenaakbare Tom Dumoulin heeft de Ronde van Italië gewonnen. Dumoulin is de eerste Nederlander die de Ronde van Italië heeft gewonnen.

In de afsluitende tijdrit over 29,3 kilometer maakte Dumoulin het verschil met Nairo Quintana, Vincenzo Nibali en Thibaut Pinot - de drie concurrenten die tot zondag boven hem stonden - ruimschoots goed.

Dumoulin is de eerste Nederlander die de Giro d'Italia op zijn naam schrijft. De vorige landgenoot die een grote ronde op zijn naam schreef was Joop Zoetemelk, die 37 jaar geleden de Ronde van Frankrijk won.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dumoulin veel sneller dan de rest

Al bij het eerste tussenpunt na 8,8 kilometer pakte Dumoulin veel tijd op de concurrentie. Nairo Quintana, als klassementsleider gestart in de roze trui, lag al 31 seconden achter. Halverwege was Dumoulin zijn concurrenten al virtueel voorbij.

Dumoulin begon de dag met 53 seconden achterstand op Nairo Quintana maar zette die om in een voorstprong van 31 seconden. Vincenzo Nibali staat ook op het podium, hij geeft 40 seconden toe op de Limburger.

Ster advertentie
Ster advertentie