Binnenland

Harvey zwakt af maar nieuwe overstromingen dreigen

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Harvey zwakt af maar nieuwe overstromingen dreigen

[NOS] Wat beter nieuws uit Houston: het ergste lijkt daar voorbij, het water zakt al een tijdje. Tegelijkertijd wordt gewaarschuwd voor nieuwe overlast in het zuidwesten van de staat Louisiana, waar Harvey opnieuw aan land is gegaan.

Correspondent Arjen van der Horst is in Houston en vertelt hierover in het NOS Radio 1 Journaal:

Harvey zwakt af maar nieuwe overstromingen dreigen

In het grensgebied van de staten Texas en Louisiana kunnen nieuwe overstromingen ontstaan, waarschuwt het National Hurricane Center. De gouverneur van Texas Greg Abbott zegt dat het ergste nog niet voorbij is. Er kunnen nog altijd nieuwe gebieden overstromen, omdat meer regen is voorspeld.

Dodental op 31

Het dodental als gevolg van Harvey loopt gestaag op en staat inmiddels op 31. Woensdag werden zes familieleden, onder wie vier kinderen, dood gevonden in een busje dat door het water was meegesleurd.In Texas zijn meer dan 30.000 mensen ondergebracht op opvangplekken. Zo'n 8500 Texanen zijn door reddingsdiensten in veiligheid gebracht.

Er is een enorme operatie op gang gezet om hulp te verlenen aan de getroffenen. Daaraan doen al 14.000 leden van de National Guard, de reservestrijdkrachten mee, en er zijn er nog eens 10.000 op weg. CNN meldt dat twee oorlogsschepen met hulpgoederen naar Texas op weg gaan.

Ontploffing

Een CEO van een chemische fabriek die ten noordoosten van Houston ligt, heeft gewaarschuwd dat in het complex vrijwel zeker een ontploffing zal plaatsvinden. Eerder waren mensen in een straal van 2,5 kilometer rond de fabriek al geƫvacueerd. Volgens de ceo kan de temperatuur niet meer gereguleerd worden vanwege het uitvallen van de stroom. Een explosie zou leiden tot een enorme brand, luidt zijn waarschuwing. Het water staat er inmiddels bijna twee meter hoog.

Ster advertentie
Ster advertentie