Binnenland
BNNVARA

Minister waarschuwt voor controversiële gebedsgenezer Tom de Wal

foto: Omroep Brabantfoto: Podcast Op Hoop van Zegen - Omroep Brabant
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister waarschuwt voor controversiële gebedsgenezer Tom de Wal

De controversiële gebedsgenezer Tom de Wal beweert mensen te kunnen genezen van onder andere autisme, kanker en homoseksualiteit, middels geloof en gebed. Tweede Kamerleden maken zich grote zorgen over de schadelijke gevolgen van deze valse gezondheidsclaims. Journalist Sanne Hoeks maakte de podcast Op Hoop van Zegen over De Wal en zijn religieuze organisatie Frontrunners Ministries. Ze vertelde erover in De Nieuws BV.

Minister waarschuwt voor controversiële gebedsgenezer Tom de Wal

Video niet beschikbaar

Duizenden bezoekers

De bijeenkomsten van De Wal trekken duizenden bezoekers. "Hij richt zich op mensen die ongeneeslijke ziekten en kwalen hebben. Dus die bijvoorbeeld al heel lang naar de gezondheidszorg zijn gegaan en waar maar geen oplossing komt. Die echt wanhopig zijn. En als je dan zo’n gelikte videoboodschap tegenkomt op social media, waarin Tom de Wal iemand geneest. Dan denk je misschien bij jezelf, laat ik ook misschien maar langs gaan. Laat ik het proberen", vertelt Hoeks.

Ongeneeslijk ziek

Hoewel De Wal op zijn social media kanalen mensen niet letterlijk aanspoort om reguliere medische zorg te vermijden, zegt hij tijdens zijn diensten - die Hoeks voor de podcast bezocht - wel dat 'God de beste dokter is die er is, en die het kan oplossen'.

Zo sprak ze voor het onderzoek met Sebastiaan, wiens vrouw ongeneeslijk ziek was, maar in haar laatste maanden nog wel veel pijnmedicatie kreeg. "Zij is daarmee gestopt omdat ze toch wel in de ban raakte van Tom de Wal en alle YouTube video’s die ze van hem zag." Doordat ze stopte met de medicatie ging ze heel snel achteruit. Uiteindelijk is ze overleden.

Het is voor haar man en de kinderen heel heftig geweest, ze hebben haar zien wegkwijnen, vertelt Hoeks. "Terwijl ze nog de hulp van medicatie kon gebruiken, maar ze te horen kreeg vanuit haar geloofsgemeenschap - die heel erg bezig waren met het geloof van Tom de Wal - van 'ja je moet stoppen, want God zal je helpen'. Als je maar hard genoeg bidt, dan komt het wel goed. Dat was in dat geval niet zo, dat was heel schrijnend om te horen."

Zorgen bij politici

Tweede Kamerleden maken zich zorgen over de gevaarlijke gevolgen van de valse gezondheidsclaims die Tom de Wal doet. Demissionair minister Dijkstra van Medische Zorg waarschuwt dan ook voor de praktijken, maar verder kan ze geen concrete stappen ondernemen. "Het lastige is dat vrijheid van godsdienst een groot goed is in Nederland, het staat in onze grondwet, daar kan onze minister niet zomaar op ingrijpen," legt Hoeks uit. "Mensen gaan vrijwillig naar die diensten toe, ze worden niet gedwongen of iets dergelijks, dus het is heel lastig om te zeggen van 'wat Tom de Wal doet', mag niet."

Wel is er een wet die de alternatieve gezondheidszorg reguleert, die zegt dat alternatieve geneeswijzen geen schade mogen toebrengen aan mensen, vervolgt de journalist. Demissionair minister Dijkstra roept daarom mensen op zich te melden als zij menen dat ze slachtoffer zijn geworden van De Wal. "Dan kunnen ze wellicht een onderzoek starten", aldus Hoeks.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie