Binnenland
WNL

Jesse Klaver: geld dat schatkist spekt door stijging gasprijzen moet terug naar de burger

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jesse Klaver: geld dat schatkist spekt door stijging gasprijzen moet terug naar de burger

De hoge energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne hebben de schatkist van de overheid flink gespekt. Dat geld moet terug naar de burger, zegt GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver bij Sven Op 1.

Uit een rondgang van het Algemeen Dagblad langs vooraanstaande economen blijkt dat experts de meevaller voor de Nederlandse overheid op minimaal 2 miljard euro en maximaal 7 miljard euro schatten. “Dat geld zouden we kunnen inzetten om de gasprijs te compenseren, en om de bevriezing te betalen”, zegt Klaver. “Dat gaat namelijk heel veel geld kosten.”

Daarmee doelt hij op het plan van zijn partij om de energierekening op nationaal niveau te bevriezen door zogenoemde noodwetgeving te starten. Hoeveel dat gaat kosten weet hij niet precies, “maar het moet sowieso betaald worden”, geeft hij aan.

GroenLinks stelt voor de noodmaatregelen uit de Prijzenwet in te laten gaan. Die wet schrijft voor dat de minister van Economische Zaken een prijsbeperking vaststellen als er een “plotseling voordoende noodsituatie van de nationale economie” plaatsvindt met als gevolg razendsnelle inflatie.

‘Belofte is niet dat niemand dit gaat merken’

Wat voor bedrag de burger precies terug zou moeten krijgen laat Klaver liever aan andere politici. “Mijn belofte is ook niet dat niemand dit gaat merken”, zegt hij. “De gasprijs is al twaalf keer hoger geworden dan vorig jaar, en als we dat niet nu bevriezen, wordt het alleen maar erger.”

Want er komt een punt dat de overheid niet voldoende instrumenten heeft “om dat op een fatsoenlijke manier te compenseren”, waarschuwt Klaver. “Het is nu al bijna niet te doen. Dus we gaan het allemaal merken, maar we kunnen nu ingrijpen om te zorgen dat het niet veel erger wordt.”

Het conflict met Rusland vraagt om solidariteit, zegt Klaver. “Ik vind niet dat we dat op het bordje van individuele burgers kunnen leggen die daardoor in de schulden komen of in de kou moeten zitten. Dus dat moeten we met elkaar betalen.”

Volgens Klaver is er op dit moment geen sprake van een “goed functionerende energiemarkt” in Nederland. “En energie is een eerste verantwoordelijkheid voor de overheid.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie