Binnenland

Vandaag in de Tour de France: drie klimmen van de buitencategorie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag in de Tour de France: drie klimmen van de buitencategorie

Het wordt gekkenwerk vandaag. Het peloton moet maar liefst drie beklimmingen van de zwaarste categorie over om tot de finish te komen. De etappe start vandaag in Bourg-Saint-Maurice en eindigt na 175 kilometer aan fietsgeweld later met een beklimming van de Alpe d'Huez.

Hoewel 'de Nederlandse berg' het einde van de etappe inluidt, begint het feest dus al een stuk vroeger vandaag. De eerste col die bedwongen wordt is de Col de la Madeleine. Een mooi begin van de dag: het is namelijk 25,6 kilometer klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 6.2%.

Na de afdaling is er een puistje van de tweede categorie die het peloton over moet om vervolgens met de volgende col van de buitencategorie te beginnen. En wel de Col de la Croix de Fer, die is iets langer dan de Madeleine maar ook iets minder steil. Het is 29 kilometer klimmen a gemiddeld 5.2%.

Stijginspercentage

Een stijgingspercentage bereken je door het hoogteverschil tussen punt A en B te delen door de afstand tussen punt A en B. Dat vermenigvuldig je met 100 om op het stijgingspercentage uit te komen. Als punt A en B 100 meter in hoogte verschillen en 1000 meter uit elkaar liggen: (100/1000 = 0.1) x100 = 10% stijgingspercentage.

Alpe d'Huez

De zwaarste klim wordt bewaard voor het einde. De Alpe d' Huez is met 13,8 kilometer minder lang dan de eerste twee beklimmingen. Maar het gemiddelde stijgingspercentage is maar liefst 8.1%.

Het is 21 bochten lang afzien van het hoogste niveau. De groep renners die ook deze berg nog zo snel mogelijk beklimmen zal na het geweld eerder op de dag, niet al te groot zijn. Het wordt een strijd tussen de beste uit het peloton.

Hoewel natuurlijk een avonturiers aanval van een groepje niet uit te sluiten valt, zijn wij vandaag benieuwd naar de klassementsrenners. Welke denk jij dat er vandaag het hoogste eindigt?

{poll}

Waar luister jij Radio Tour de France?

Radio Tour de France-presentator Robbert Meeder is benieuwd waar jij gaat luisteren. Op de camping in Frankrijk? Op het strand in Thailand? Laat het ons weten!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tip ons jouw ultieme Tour-plaat

Helemaal in de Tour de France sfeer komen? Luister gratis naar de NPO Radio 1 Tour Top 100 via Spotify. Op dit moment ziet de lijst er zo uit:

{iframe "https://open.spotify.com/embed/user/nporadio1/playlist/3eGaeEo6rRsV3iCdxHWqLc" height="600" }

Staat jouw ultieme Tour de France liedje er nog niet tussen? Vul onderstaand contactformulier in!

Onder de deelnemers verloten we vijf exemplaren van Tourflits van Jairo van Lunteren en Hans Hogendoorn, een boek over de wielergeschiedenis van de Tour de France en het radioprogramma Radio Tour de France.

{rsform 8}

Ster advertentie
Ster advertentie