Binnenland
KRO-NCRV

Thierry Baudet over zijn leermeester: 'We zijn ons thuisgevoel kwijt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Thierry Baudet over zijn leermeester: 'We zijn ons thuisgevoel kwijt'

"In de moderne tijd is de mens ontworteld en ontheemd geraakt. Dat moeten we zien te herstellen. Dat kan via de politiek, of een cultuurverandering in de samenleving." Dat zegt Forum-leider Thierry Baudet in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. Hij reageert op het overlijden van zijn leermeester, de Britse conservatieve filosoof Roger Scruton.

De Britse filosoof Roger Scruton overleed afgelopen zondag op 75-jarige leeftijd. Hij was verdediger van conservatieve tradities, liefhebber van de vossenjacht, het Engelse plattelandsleven en de Anglicaanse kerk. In Nederland leeft zijn stem voort in het gedachtegoed van Thierry Baudet en zijn partijkoers.

Thierry Baudet over zijn leermeester: ‘We zijn ons thuisgevoel kwijt’

"Scruton was bijvoorbeeld ongelooflijk gevoelig voor schoonheid", reageert Baudet tegenover presentator Sven Kockelmann. "Als we door het Engelse platteland reden kon hij genieten van weides met blèrende schapen. Er is veel lelijkheid om ons heen. Moderne architectuur vernietigt onze steden.” Om er aan toe te voegen: “We moeten niet alleen méér bouwen, maar ook mooier."

Voor Baudet is de kern van Scruton’s filosofische gedachtegoed dat de moderne mens ontheemd leeft. "Hij dacht dat het voor de mens belangrijk was om niet alleen in de stad te leven, maar ook de seizoenen mee te maken", benadrukt Baudet. "Scruton aanvaardde de moderne wereld, maar wilde er een correctie op toepassen. We moeten ons weer thuis voelen in de moderne wereld."

Scruton verkiezingsprogramma FvD

Baudet zegt bezig te zijn met het programma voor de volgende verkiezingen die, als het kabinet de rit uitzit, staan gepland voor 2021. 'Thuis voelen', zal daar een belangrijke rol in spelen. Baudet geeft aan dat hij wil regeren, en bereid is om met andere partijen compromissen te sluiten.

Hij deelt nog wel een sneer uit aan GroenLinks: "Dit land wordt nu geleid door GroenLinks. De VVD hobbelt er een beetje achteraan. Onze verkiezingscampagne gaat tegen dat gedachtegoed."

Ster advertentie
Ster advertentie