Binnenland

'Vrijheid moet je niet nationaliseren'

foto: eofoto: eo
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vrijheid moet je niet nationaliseren'

[EO] "De vrijheid die je doorgeeft, moet je niet nationaliseren." Dit zegt Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond in Langs de Lijn En Omstreken aan de vooravond van onze bevrijdingsdag. "We moeten niet doen alsof vrijheid iets typisch Nederlands of iets typisch westers is."

Morgen op 5 mei geeft Boris van der Ham het Vrijheidscollege op het bevrijdingsfestival van Den Bosch en Den Haag. "De vrijheid van meningsuiting is universeel", zo zal hij betogen. "De zucht naar vrijheid is universeel." Boris van der Ham zegt in zijn slotpleidooi dat hij graag zou zien dat er meer geinvesteerd wordt in zaken als geschiedenisonderwijs, sport en muziek. "Dat is misschien soft, maar dat is wel wat vrije mensen bindt."

Het thema van het 4 en 5 mei comité is dit jaar ‘vrijheid geef je door."Vrijheid is niet typisch Nederlands’, zegt Van der Ham ook. "Ook in Nederland is de vrijheid bevochten. Nog niet zo lang geleden mochten vrouwen in Nederland niet eens stemmen." Hij ergert zich eraan dat in Nederland de discussie over vrijheid vaak wordt gelinkt aan identiteit. "Dan wordt er gezegd, als het je hier niet bevalt, dan ga je maar weg. Dat word dan bijvoorbeeld gezegd tegen Turkse Nederlanders, terwijl ze in Turkije moeten vechten tegen de autocratie."

Diggy Dex

Vrijheid doorgeven is ook van groot belang voor Diggy Dex. De Nederlandse rapper en producer treedt morgen op de bevrijdingsfestivals van Wageningen en Den Haag op. En hij neemt speciale gasten, vier bewoners van een AZC, mee het podium op. "Iedereen zou eens een dagje op een AZC moeten rondlopen," stelt Diggy Dex. "Het is belangrijk om die vluchtverhalen te horen. We vergeten waarom vluchtelingen komen. Er wordt alleen maar gedacht aan muren om mensen tegen te houden."

Morgen brengt Diggy Dex ook het nummer ‘Morgen komt het goed’ ten gehore. Dit past goed bij 5 mei, Bevrijdingsdag. "De onderliggende boodschap is: Altijd kijken naar het positieve. Liefde is sterker dan angst. We moeten ons niet laten verleiden tot angst!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dialoog

Voor Diggy Dex is er deze dagen dus een link met de huidige vluchtelingenproblematiek: "Voor de Tweede Wereldoorlog waren mensen op de vlucht, en nu zijn er andere mensen op de vlucht. Veel mensen willen bij het herdenken alleen nadruk op ‘40-‘45. Dat is ook prima." Het controversiele initiatief van dominee Rikko Voorberg om op 4 mei ook stil te staan bij vluchtelingen van nu, onderschrijft Diggy Dex. "Mensen houden vast aan tradities. Vergelijk het met de ophef over Zwarte Piet. Die discussie duurt ook lang. Ik ben zelf geen zendeling, ik wil mensen niet overtuigen. Maar ik geloof wel in het openen van een dialoog."

Diggy Dex en Boris van der Ham zijn na 22.00 uur te gast in NPO Radio1 Langs de Lijn En Omstreken

Ster advertentie
Ster advertentie