Binnenland

Kerkschutter Texas werd achtervolgd door burgers en pleegde daarna zelfmoord

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Kerkschutter Texas werd achtervolgd door burgers en pleegde daarna zelfmoord

[NOS] De man die gisteren in Texas zeker 26 kerkgangers doodschoot, is na zijn daad achtervolgd door twee burgers. Daarna pleegde de schutter zelfmoord, zegt de Amerikaanse politie.

De schutter, de 26-jarige oud-militair Devin Kelley, schoot tijdens een ochtenddienst in de baptistenkerk in het dorp Sutherland Springs. Naast de dodelijke slachtoffers verwondde hij er zeker twintig. Een omstander opende buiten bij de kerk het vuur op de man.

Greppel

Een van de twee achtervolgers doet bij het Amerikaanse tv-station KSAT zijn verhaal. "Vanuit de auto zag ik bij de kerk twee mannen op elkaar schieten", zegt Johnnie Langendorff. "Een van hen vluchtte weg in zijn auto en de andere man reed erachteraan. 'We moeten hem achtervolgen, hij heeft net geschoten in de kerk', riep hij. En dus reed ik achter hem aan."

De schutter ging er met hoge snelheid vandoor, zegt Langendorff. "We reden met ongeveer 150 km/u achter hem aan, totdat hij op een gegeven moment langzamer ging rijden. Toen we vlak achter hem reden, raakte zijn auto van de weg en kwam in een greppel tot stilstand. We hebben hem niet geraakt, hij verloor de controle."

Politie

Zijn mede-achtervolger stapte uit en richtte zijn geweer op de man, die nog steeds in zijn auto zat. Langendorff kon niet zien of de schutter toen nog leefde of gewond was. "Dat konden we van die afstand niet zien. Het duurde toen nog een minuut of vijf voordat de politie kwam, die ik al rijdende gebeld had. De agenten leidden ons weg en vanaf toen heb ik niets meer gezien." De politie trof de schutter dood in zijn auto aan.

Langendorff zegt dat hij deed wat hij dacht dat het beste was. "We probeerden hem gewoon te pakken te krijgen, zodat hij kon worden aangehouden of zo."

Ster advertentie
Ster advertentie