Binnenland
NTR

Ratatouille naar recept van de broers Albert en Michel Roux

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Ratatouille naar recept van de broers Albert en Michel Roux

Een aantal weken geleden overleed de Frans-Britse chef-kok Albert Roux. Ter ere van de kok maakt jongste bediende Jannekee Kuijper een ratatouille, naar recept van de broers en chef-koks, Albert en Michel Roux. "Het is een recept uit 1989", vertelt Jannekee in Mangiare!. "Dat zie je ook terug in wat je allemaal moet doen."

Mangiare! Over Albert Roux en de flambeerbrander - Mangiare!

Ingrediƫnten ratatouille

In een perfecte ratatouille zijn de groenten goed gaar maar niet tot pulp gekookt, zodat de individuele smaken van elke groente goed waarneembaar blijven.

- 400 g aubergines
- 400 g courgettes
- 200 g groene paprika
- 200 ml olijfolie
- 200 g uien, gesnipperd
- 1 bouquet garni (bosje peterselie, laurier, tijm)
- halve bol knoflook
- 1 kg tomaten, gepeld, zaad verwijderd, gehakt
- zout en versgemalen zwarte peper

Voorbereiding

Aubergines en courgettes: was en snijd de eindjes eraf. Snijd de aubergines in ringen van 1 cm dikte, doe in een kom, bestrooi met zout en laat 30 minuten vocht ontrekken. Snijd de courgettes in blokjes van 1 cm en doe in een kom.

Paprika's: smeer in met olijfolie, leg in een hete grill totdat ze aan alle kanten zwart zijn en het vel begint te blaren. Spoel af in koud water, en pel voorzichtig. Snijd door over de lengte en verwijder het zaad en de witte zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in vierkantjes van 1 cm en doe in een kom.

Maken

Verwarm een derde van de olijfolie in een braadpan, doe er de uien, het bouquet garni en de knoflook in en laat 5 minuten zweten, zonder dat ze kleur krijgen. Doe de tomaten erbij en laat 15 minuten zachtjes stoven, roer elke 5 minuten even met een spatel.

Bak ondertussen de aubergines. Verwijder het vocht met een keukenpapiertje. Verhit de overgebleven olie in een koekenpan, doe de aubergines erin en bak 20 minuten op middelhoog vuur, draai elke 5 minuten de aubergines op de andere kant. Voeg ze toe aan de braadpan, doe de deksel erop en laat 30 minuten zachtjes pruttelen, roer elke 10 minuten.

Doe nu de courgettes en de paprika in de braadpan, en stoof met de deksel erop 30 minuten, roer elke tien minuten. Verwijder het bouquet garni en de knoflook en breng de ratatouille op smaak met ruim zout en peper.

Jannekee: "Bij de perfecte ratatouille moeten alle groenten nog hun eigen vorm en structuur houden, behalve de tomaat, die verdwijnt."

Serveren

Doe de ratatouille in een aardewerken schaal of serveer het rechtstreeks uit de braadpan. Het moet gloeiend heet zijn.

Janneke: "Ratatouille is ook koud heerlijk, met koude gebraden kip bijvoorbeeld."

Het kan ook gebruikt worden als vulling voor een omelet of worden geserveerd als hapje.

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie