Binnenland
NOSNTR

Onbegrip bij Herstel NL nu Rutte weinig ruimte voor versoepeling ziet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onbegrip bij Herstel NL nu Rutte weinig ruimte voor versoepeling ziet

Dat premier Rutte op dit moment weinig ruimte ziet om de coronamaatregelen na 2 maart te versoepelen leidt tot onbegrip bij Evelien Peeters van Herstel NL. Dat is een groep die vindt dat de huidige maatregelen niet proportioneel zijn. Gisteren kwam de groep met een plan voor verregaande versoepelingen.

In de ogen van Herstel NL, een groep die bestaat uit medici, wetenschappers, economen en ondernemers, hebben te veel mensen hinder van de huidige maatregelen. "We zien dat de maatregelen tot veel schade aan de volksgezondheid leiden. Mensen vereenzamen, de economie lijdt eronder en jongeren worden depressief", zei internist-endocrinoloog Peeters in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

Alles open na 1 maart

Daarom presenteerde de groep gisteren dus een plan om Nederland weer open te gooien. Uiteindelijk wil de groep dat de lockdown wordt opgeheven over anderhalve week, wanneer de huidige maatregelen officieel aflopen. Zo moeten winkels, horeca, het onderwijs en de cultuursector weer open. "Het is niet verantwoord de vrijheid om te leven, te leren en te ondernemen, alleen maar door de grillen van een coronavirus te laten bepalen", staat in het plan.

Dat moet dan in de ogen van Herstel NL met op maat gemaakt beleid gebeuren. Zo wil de groep dat kwetsbaren beter beschermd worden. "Laat die groep op een betere manier thuiswerken", zegt hoogleraar toegepaste economie Barbara Baarsma. "Dat kan bijvoorbeeld door een andere invulling van de werkzaamheden bij de huidige werkgever." Als voorbeeld stelt ze om een oudere agent niet de straat op te sturen, maar bureauwerk te laten doen.

Maar kwetsbaren zouden volgens haar ook beter gefaciliteerd kunnen worden met taxivervoer of maaltijdservices. Ook wil de groep dat er 'veilige zones' komen waar de regels heel strikt zijn. "Je zou kunnen denken aan speciale openingstijden in supermarkten of in theaters en horeca", zegt Baarsma.

Maatwerk voor kwetsbaren

De kritiek op dat plan is onder meer dat er verschillende groepen ontstaan in de maatschappij en dat de kwetsbaren tweederangsburgers worden. "Onzin", zegt Baarsma. "We willen ze juist beter beschermen. We moeten juist ongelijke gevallen ongelijk behandelen. Maatwerk dus. Nu behandelen we ongelijk volgens een gelijk patroon. Dat zorgt voor te veel nevenschade. Schade op de lange termijn."

De groep verwijt het kabinet niet naar de langetermijngevolgen te kijken. Dat Rutte nu pessimistisch is over versoepelingen vindt Peeters opvallend. "We zijn maanden verder, we weten nu zoveel meer dan in het begin. Ook van de effecten van de maatregelen. En het lijkt alleen maar strenger te worden."

Ze zegt dat experts binnen Herstel NL "herhaald het kabinet hebben gevraagd de mogelijkheden van risicogestuurd beleid door te rekenen", net als de effecten daarvan. "Dat is niet opgepakt. Ik heb nu het gevoel dat ze alleen maar kijken naar het vaccineren en niet naar andere manieren om immuniteit op te bouwen."

Herstel NL

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie