Binnenland
AVROTROS

Bert van der Roest verduisterde duizenden euro's: 'Ik krijg geen tweede kans'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bert van der Roest verduisterde duizenden euro's: 'Ik krijg geen tweede kans'

Als penningmeester van de Utrechtse krant Straatnieuws verduisterde Bert van der Roest duizenden euro's. Nog dagelijks moet hij omgaan met de gevolgen van die misstap. Hij vertelt over hoe zijn leven sindsdien is verandert in Radio EenVandaag.

De laatste in de rij 'weldoeners die geld achterover drukken' is Koos van G., de directeur van de Rotterdamse stichting Droomwens. Hij wordt op dit moment verdacht van het achterover drukken van 800 duizend euro aan donaties. Bert van der Roest werd in 2013 betrapt, toen hij ook raadslid was voor de PvdA. "Als je eenmaal over de brug bent, dan lijkt de weg terug heel moeilijk", vertelt hij. Van der Roest gebruikte het bedrag om een theatervoorstelling over Alzheimer te financieren. "Ik dacht dat ik alles snel terug zou betalen."

Video niet beschikbaar

Ellende van de media

De penningmeester werd betrapt en uiteindelijk veroordeeld tot 240 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf. Ook moest hij al het geld, bijna een halve ton, terugbetalen. Straatnieuws balanceerde door de hele affaire maandenlang op het randje van faillissement. Van der Roest betuigde spijt, voerde zijn werkstraf uit en betaalde indwerdaad alles terug. Maar het meest schrok hij nog van het mediageweld dat op hem afkwam. "Dat heeft me nog de meeste ellende opgeleverd. Ook mijn naasten worden er door geraakt."

Hij hoopte op een tweede kans. "Maar doordat al die artikelen over de zaak op internet blijven staan, blijft het me achtervolgen", aldus Van der Roest. "Ik ben verhuisd en heb een tijd lang geen werk gehad."

Lastig een baan te vinden

Nog steeds is het voor hem moeilijk een baan te vinden, doordat potentiële werkgevers schrikken van de berichten over hem op internet. "Ik wilde bezorgbakker worden in Gouda en heb tijdens het sollicitatiegesprek. eerlijk mijn verhaal verteld. Dat werd gewaardeerd." Toch kreeg hij de baan niet. "Ze hadden op internet gekeken en waren bang dat mijn reputatie op hen zou terugslaan.”

Van der Roest wordt daar moedeloos van. "Ik heb spijt betuigd, mijn straf gedaan en vind dus dat ik een tweede kans verdien. Maar ik heb niet het gevoel dat ik die krijg."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie