Binnenland

Merelzang: het geluid van de lente

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Merelzang: het geluid van de lente

De Turdus merula, ofwel de merel, is de mooiste zanger van alle vogels in Nederland. Veel mensen worden gelukkig van de merelzang en associeren het geluid met het begin van de lente. In de Cursus Vogelzang: Wat hoor ik daar? Van Vroege Vogels leer je de vogelzang van de merel herkennen.

Strofe-zanger

Deskundigen Dick Vos noemt de merel een strofe-zanger want elk strofe die de vogel zingt is totaal anders dan de vorige. Deze korte strofes worden telkens afgewisseld met steeds een korte pauze. De merel zingt zijn lied in een rustig tempo.

Zeer verschillend

Die een miljoen zwarte zoetgevooisde vogels zingen zeker niet allemaal even mooi. Volgens geluidenverzamelaar Henk Meeuwsen zingen sommige merels enorm saai en anderen zingen zo vals als een kraai. Merels pikken tevens de geluiden op uit hun omgeving en kunnen andere vogels imiteren en verwerken in hun zang. Zo kan je ook duidelijk het verschil horen tussen een stadse merel en merel uit het bos. Zelfs in een straat klinkt er vanaf elke schoorsteen klinkt een ander merellied.

Quote

“Als je de merel eenmaal door hebt, wat niet zo moeilijk is, probeer dan je eigen merel te herkennen en te onderscheiden van de buurmerel.”

Henk Meeuwsen

Beluister de tips van Dick Vos en Henk Meeuwsen:

Cursus vogelzang: merel

Kenmerken van de merelzang:

  • Rustig tempo
  • Warme klank
  • Elke strofe is anders
  • Korte pauzes tussen de strofes
  • Strofe eindigt met een iets schellere toon
  • Geen vast patroon
  • Alarmroep: snelle opeenvolging van harde tonen

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De merel is een soort met duidelijke verschillen in verenkleed tussen mannetjes, vrouwtjes en jongen. Het mannetje is egaal zwart, op een opvallende, oranje snavel en een opvallende gele oogring na. Dit zwarte verenpak leverde hem de Engelse naam ‘blackbird’ op. Een vrouwtjesmerel heeft een aardbruin tot licht roodbruin lijf. Een onvolwassen mannetje heeft in zijn eerste winter bruine vleugels, een vaal zwart lijf en een donkere, tot zwarte, snavel.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie