Binnenland
AVROTROS

Nina de Koning is dj en kan al maanden niet draaien in de club: 'Ik mis mijn thuis'

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Nina de Koning is dj en kan al maanden niet draaien in de club: 'Ik mis mijn thuis'

Vorig jaar draaide Nina de Koning nog regelmatig in de Amsterdamse club NYX. Nu loopt ze op zaterdagavond door een totaal verlaten Amsterdam. "Maanden geleden liep ik nog op het Rembrandtplein bijna tegen allemaal mensen aan. Nu is het stil. Op een paar verdwaalde toeristen op een bankje na", vertelt Nina.

En waar andere sectoren eerder wél iets van perspectief hadden, is het nachtleven al 9 maanden op slot. Nina ziet het somber in: "Dit gaat de verkeerde kant op, mijn sector gaat kapot."

Dj Nina in Amsterdam

Al 9 maanden stilte

Veel bedrijven worden hard geraakt door de coronacrisis, maar er zijn sectoren die al de hele crisis lang totaal op slot zitten, zoals het nachtleven. Maar het is niet dat er geen plannen zijn gemaakt door de clubs om tóch open te gaan. Volgens Nina wordt het nachtleven alleen niet serieus genomen door de overheid.

"Ze luisteren niet en onze plannen worden van tafel geveegd. Ze gaan laconiek met ons om, alsof we niet bestaan. Onbekend maakt onbemind, dus in die zin kan ik het wel begrijpen. Maar het is heel verdrietig", vindt Nina.

Overheid neemt clubs niet serieus

De dj had vooral gehoopt op meer flexibiliteit vanuit de overheid. "Ik hoopte dat ze sneller zouden handelen en zouden proberen te experimenteren. Dat ze ons woord sneller aan zouden nemen als we zeiden dat het we het wel aankunnen. Veel professionals doen dit werk al tientallen jaren en weten echt wel waar ze het over hebben."

Maar ondanks alles zijn de clubs dus al maanden dicht en het lijkt er - zeker na de strenge maatregelen van vandaag - niet op alsof die snel open zullen gaan. Toch blijven illegale feesten wél ieder weekend plaatsvinden, iets waar Nina niet blij mee is.

'Ik wil niet naar illegale feesten'

"We zouden nu wel naar een feest kunnen, ik ken er genoeg die geheim zijn en illegaal. Ik ben ook vaak gevraagd om te draaien op illegale feesten. Maar ik wil het gewoon niet. Je kunt mensen besmetten en zelf besmet raken."

"Ook helpen die illegale feesten het nachtleven en de clubs niet. Het is gewoon echt geen goed idee", benadrukt Nina. Voor de clubs ziet ze de toekomst eigenlijk vooral somber in. "Er zijn wel plannen met sneltesten en vaccinatiebewijzen, maar dat kan pas als een groot deel van de bevolking gevaccineerd is."

Wat ze het meeste mist aan haar werk? "Club NYX is mijn huis, Dus het voelt alsof ik mijn familie mis. Het is een familie van gelijkgestemden die bij elkaar komen. Alsof je je broers en je zussen omarmt", vertelt Nina. Maar voorlopig kan het allemaal nog even niet.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie