Naar homepage
Binnenland

KHN: 'Naming en shaming van horecabedrijven door overheid immoreel'
KRO-NCRV

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. KHN: 'Naming en shaming van horecabedrijven door overheid immoreel'

De 'naming and shaming' van horecazaken die worden gesloten vanwege overtreding van de corona-maatregelen, is 'schandalig'. Dat zegt Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). In 1 op 1 sprak hij zijn ergernis uit over de burgemeesters die dit doen: "De impact ervan is gigantisch."

KHN heeft laten uitzoeken of burgemeesters horecazaken publiekelijk aan de schandpaal mógen nagelen. "Er is juridisch helaas niets tegen te doen, maar moreel is het verwerpelijk", zegt Willemsen.

Hij hekelt ook de uitlatingen vanuit het RIVM. "Gisteren adviseerde een epidemioloog van het RIVM doodleuk om Rotterdam te vermijden. Dan regent het meteen afzeggingen en annuleringen. Later krabbelde ze terug, maar de schade is al gedaan."

Rechtszaak

Twee weken geleden spande KHN een rechtszaak aan tegen de staat, om versoepeling van de corona-maatregelen voor de horeca te krijgen. De rechter hield de zaak toen af. Overheid en horeca moesten eerst maar eens in gesprek om tot een vergelijk te komen. De deadline daarvoor loopt zaterdag af. "Tot nu toe hebben we enkel - vandaag - een gesprek op ambtelijk niveau. Op bestuurlijk niveau geeft men de voorkeur aan reces", zegt Willemsen.

"Een van de redenen dat we zes weken terug uit de gesprekken zijn gegaan en helaas een kort geding hebben moeten aanspannen, is dat wij vonden dat het in een gesprek tot een roadmap moest komen, en niet in een dictaat. Maar bij EZK (ministerie van Economische Zaken, red.) hebben ze nog niet de tijd kunnen vinden voor ons."

Volgens Willemsen resten er nog 2,5 dag om alsnog in gesprek te komen. "Of dat er een voorstel op tafel komt waarin we perspectief zien. Anders zal er alsnog een uitspraak moeten komen."

40 procent technisch failliet

KHN verwacht dat de horeca over heel 2020 op 50 procent omzetverlies uit zal komen. Daarmee is dan 40 procent van de zaken 'technisch failliet'. Nog altijd is een kwart van alle horecazaken dicht. "Die zaken hebben nog nul omzet." Sommige zaken draaien nu redelijk. Willemsen: "Het kabinet gaat zien dat daardoor, in onze branche, er wat minder beroep wordt gedaan op de steunmaatregelen. Maar ik denk dat de nood na de zomer weer hoger zal zijn. Het kabinet doet er denk ik verstandig aan de NOW en vastelastenregeling voort te zetten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie