Binnenland
NOS

Vakbondsman 'Rooie Roel' gaat met pensioen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vakbondsman 'Rooie Roel' gaat met pensioen

Roel Berghuis van FNV was jarenlang verbonden aan de Hoogovens in IJmuiden, het huidige Tata Steel. Eerst als werknemer en vakbondslid en uiteindelijk ook als vakbondsbestuurder. Hij blikt terug op zijn carrière.

Roel Berghuis per 1 januari met pensioen

Video niet beschikbaar

Roel Berghuis vertelt in het NOS Radio 1 Journaal dat hij nooit had voorzien dat de Hoogovens in IJmuiden zo’n grote rol zouden spelen in zijn leven. Vanaf 1 januari gaat hij met pensioen. “Ik wilde helemaal niet naar de Hoogovens. Ik wilde schilder worden.”

Hoogovens

Iedereen in de omgeving van Berghuis werkte bij de Hoogovens. Hij wilde er zelf niets mee te maken hebben. “Ik zag mannen dan met een pak brood op de fiets en dat stond me tegen. Ik was ook een beetje dwars en dacht: ik ga wat anders doen.” Hij werd schilder. Zijn schilderscarrière duurde echter niet lang. Na een half jaar moest hij het schildersbedrijf verlaten. “Toen hadden we de oliecrisis. Het leidde ertoe dat ik op straat kwam te staan”, legt Berghuis uit. Zijn moeder wees hem daarna op vacatures bij de Hoogovens en daar werd hij smelter.

FNV

Daar heeft de vakbondsman uiteindelijk 17 jaar gewerkt. Het was, volgens hem, wel pittig werk. “Toen ik 33 was, dacht ik wel: wil ik dit wel doen tot mijn pensioen? Ik houd dit niet vol.” Na deze realisatie is hij om zich heen gaan kijken. Tijdens zijn baan als smelter was hij vakbondslid geworden en was ook al bezig met betere werkomstandigheden voor hem en zijn collega’s. “Mijn droom was veranderd. Ik ging bestuurslid worden bij de FNV.”

Berghuis zegt dat hij ‘gewoon’ heeft gesolliciteerd om bij de FNV binnen te komen. “Kijken of ze mij aantrekkelijk genoeg vonden om daar binnen te komen. Dat vonden ze wel.” Eenmaal binnen de organisatie, heeft hij voor verschillende FNV groeperingen gewerkt en werd hij na een tijdje bestuurslid.

Hij vindt het prachtig dat hij altijd in het midden van de samenleving heeft kunnen staan. “Als de omgeving zich met jou bemoeit, dan moet jij je ook met hen bemoeien. Het mooiste van het vak is, is dat je als vakbondsbestuurder je met zaken kan bemoeien en invloed kan uitoefenen”, vertelt hij.

Werknemers

Berghuis vindt dat er een groot verschil is tussen hoe bedrijven hun werknemers behandelen. Hij beschouwt zichzelf dan ook gelukkig als het om de bedrijven gaat waar hij heeft gewerkt. “Ik heb altijd bij bedrijven gezeten die bij de eredivisie zitten van arbeidsvoorwaarden en werkzekerheid.” Zo heeft hij bij NS en Tatasteel gezeten. “Die hebben positie en geld en daar kun je dus ook hogere eisen stellen.” Het is wel belangrijk dat er veel vakbondsleden lid zijn bij bedrijven. “Er zaten veel vakbondsleden bij Tatasteel, dan kun je ook veel macht en invloed uitoefenen.”

Trouw

Bij bedrijven zoals NS en de Hoogovens blijven mensen vaak lang werken, volgens hem. “Er was een idee van wieg tot graf.” Berghuis snapt het heel goed. “Het heeft te maken met de voorzieningen.” Deze bedrijven bieden veel voorzieningen aan waar werknemers gebruik van kunnen maken. Zo was er een fonds waar Hoogovenswerknemers gebruik van konden maken als ze de van mantelzorgen op zich moesten nemen en werd er ook huisvesting verzorgd voor werkers die van ver kwamen om te werken in de Hoogovens. “Het maakt dat je er lang wilt blijven werken, omdat er goed voor je gezorgd wordt. Ook ontstaat er soort van trots gevoel dat je daar werkt.”

Gestreden

Er is wel gestreden voor deze behandeling van werknemers. “We hadden wat optochten georganiseerd naar de gouden vleugel van de Hoogovens. Dat is waar de directie zetelt. Je moest de arbeidsvoorwaarden wel afdwingen. Dat kreeg je niet gratis en daarom moest je af en toe je vuisten laten zien. ”

RJN Roel Berghuis pensioen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie