Binnenland
AVROTROS

Joyce wordt langzaam blind én doof: 'Grootste angst is dat ik mijn kinderen niet meer kan zien'

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Joyce wordt langzaam blind én doof: 'Grootste angst is dat ik mijn kinderen niet meer kan zien'

Joyce de Ruiter heeft het Ushersyndroom en wordt daardoor langzaam doof en blind. Haar boek Niet Horen, Niet Zien, Niet Zwijgen komt maandag uit. Daarin bundelt ze haar verhalen. In Humberto vertelt ze Humberto Tan wat ze de afgelopen vijf jaar heeft doorgemaakt.

Joyce: 'Het is een continu proces van inleveren'

Vijf jaar geleden ontmoetten Joyce en Humberto elkaar bij RTL Late Night. En sinds die tijd is er veel veranderd.

Eigen bedrijf, theater en boek

"Vijf jaar geleden zat ik in een hele zware burn-out. Maar na de show kwamen er zoveel reacties van mensen die zeiden: "Ga hier iets mee doen. Ga iets met je ziekte doen." En dat heb ik toen gedaan door mijn eigen bedrijf op te zetten. Dus dat ik bij jouw aan tafel zat, is echt een hele grote ommekeer geweest", zegt Joyce tegen Humberto.

Nu staat Joyce een paar keer per week op het podium. Ze bespreekt het thema wendbaarheid, over de continue verandering waar ze in zit. "Het is continu een rollercoaster van welke kant de ziekte op gaat."

Wc-rol

Op dit moment kan Joyce nog iets zien. "Ik kijk door een wc-rol, maar die is echt wel veel kleiner dan vijf jaar geleden. De fiets kan ik sinds september niet meer uit de schuur pakken, want ik vind het niet verantwoord in het verkeer. Ik kan het niet overzien", vertelt ze.

De grootste angst van Joyce is om haar kinderen niet meer te kunnen zien. "Maar die angst is wel minder dan 5 jaar geleden. Toen was ik alleen maar gefrustreerd. Maar nu heb ik invulling aan mijn leven. Ik wachtte eerst tot het moment kwam dat ik gelukkig zou worden met mijn ziekte, maar dat kwam maar niet. En pas toen ik ben gaan inzien dat ik er verdrietig om mag zijn, kon ik die frustratie loslaten. En toen zag ik dat ik een verhaal had waarmee ik andere kon helpen. Daardoor voel ik me nu heel goed en gaat het ook heel goed."

Het boek Niet Horen, Niet Zien, Niet Zwijgen is vanaf maandag 22 juni te verkrijgen.

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie