Binnenland
MAX

Tiny houses in de problemen door klimaat? 'Weinig stroom in winter, weinig water in zomer'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tiny houses in de problemen door klimaat? 'Weinig stroom in winter, weinig water in zomer'

In Rotterdam bestaat sinds enkele jaren de bijna volledig zelfvoorzienende woongemeenschap De Kleine Burg. Thijs van Dalen, bewoner van de gemeenschap, kwam vertellen in Villa VdB over het initiatief en de potentie van het project.

Video niet beschikbaar

Watertekort

Van Dalen woont inmiddels twee jaar in een woongemeenschap. Ze hebben een vergunning gekregen voor tien jaar, daarna gaat de gemeente het project evalueren en kijken of het project kan worden uitgebreid. De gemeenschap is bijna helemaal zelfvoorzienend en dat zorgt soms ook voor problemen. Het heeft de afgelopen 33 dagen niet meer geregend en heeft de gemeenschap te maken met een watertekort.

Douchen

"De afgelopen twee dagen heb ik niet gedoucht. We kunnen nog twee weken vooruit met ons water, dan is het op en moeten we gaan kijken naar alternatieven," aldus Van Dalen. Hij beseft zich hierdoor heel goed dat bronnen om van te leven eindig zijn. "In de winter moeten we ook creatief zijn met energie, dan hebben we weinig zonne-energie."

Groepsbeslissingen

In totaal wonen er 23 mensen in De Kleine Burg. Belangrijke beslissingen worden unaniem door de groep genomen. Zo wordt er altijd lang gesproken over voorstellen, worden die nooit direct afgewezen. "En als je iets afwijst moet je ook met een tegenvoorstel komen. Hierdoor kan het wat langer duren, maar toch is het een goede manier," aldus Van Dalen.

Klimaatvraagstuk

Volgens Van Dalen kan zo’n woonomgeving bijdrage aan de oplossing van het woningtekort en het klimaatvraagstuk. "Het is zeker niet de oplossing, maar kan wel bijdragen om het probleem op te lossen." Hij merkt dat er veel enthousiasme is voor De Kleine Burg. "We krijgen veel berichten binnen van mensen die ook zoiets zouden willen opzetten."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie