Binnenland

Spielbergs 'The Post' eerst bijna verboden in Libanon, nu volle zalen
NOS

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Spielbergs 'The Post' eerst bijna verboden in Libanon, nu volle zalen

De nieuwe film The Post van regisseur Steven Spielberg draait op dit moment in Libanon. Op zich niet bijzonder, toch was het bijna niet doorgegaan. De film werd in eerste instantie verboden vanwege Spielbergs banden met Libanons aartsvijand Israël.

De regisseur zou een miljoen dollar hebben geschonken aan Israël toen dat land in 2006 in oorlog was met Libanon. En volgens sommige media is hij al in het vizier bij de censuurcommissie sinds hij enkele scenes van zijn film Schindler's List (1993) opnam in Jeruzalem.

Bij elkaar opgeteld was het genoeg reden voor de commissie om The Post, die speelt tegen de achtergrond van een andere oorlog (in Vietnam), te verbieden. Maar de onlangs teruggekeerde premier Hariri wilde daar niks van weten en draaide het verbod terug. Volgens een woordvoerder deed Hariri dat "omdat hij principieel tegen een verbod op films is".

Officieel zijn Libanon en Israël nog altijd in oorlog met elkaar, hoewel er sinds 2006 alleen incidenten zijn voorgevallen tussen de landen.

Nasrallah, de leider van Hezbollah, een grote militante en politieke beweging in Libanon, keurt de film ook af. "Volgens hem financieren de filmbezoekers indirect Israël, de vijand dus", vertelt correspondent Marcel van der Steen. "Ze betalen voor de raketten, die volgens Nasrallah ongetwijfeld weer op Libanon gaan neerkomen."

Volle zalen

Alle ophef weerhield de Libanezen er afgelopen weekend niet van de film te bezoeken, zag Van der Steen in de hoofdstad Beiroet. Een vrouw in de bioscoopzaal vertelt hem: "Nee, dit houdt mij niet tegen, maar ik hoop niet dat je mijn naam noteert."

Een man vult haar aan: "Het verbod is politiek, dat is een ander verhaal. De film is toegestaan, wij gaan gewoon naar de bioscoop, dat is alles." En met hem vele anderen. The Post, met in de hoofdrollen Meryl Streep en Tom Hanks, trok volle zalen in Beiroet en er werden zelfs extra voorstellingen ingelast.

Ster advertentie
Ster advertentie