Binnenland
KRO-NCRV

'Zo meteen heb je een olifant op de Keizersgracht rondlopen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zo meteen heb je een olifant op de Keizersgracht rondlopen'

Op de lijst van cruciale beroepen ten tijde van het coronavirus, staan dierenartsen en -verzorgers niet opgenomen. Zij moeten vaak thuisblijven, waardoor tekorten ontstaan. David van Gennep van Stichting Aap voorziet dat er gevaarlijke situaties gaan ontstaan.

"Stel je voor dat je caissières van dierentuinen moet vragen om de leeuwen of olifanten te voeren. Binnen de kortste keren heb je een olifant op de Keizersgracht rondlopen." Hoewel het zo'n vaart niet zal lopen, komen dierenverzorgers wel degelijk voor grote uitdagingen te staan omdat ze simpelweg niet genoeg mankracht hebben.

Besmette apen

Van Gennep schetst het scenario van een aap die bij Stichting Aap wordt binnengebracht, maar die nog niet getest is. Die kan TBC, corona of hiv bij zich dragen – ziektes die op mensen overdraagbaar zijn en dodelijk kunnen zijn.

Als gekwalificeerd personeel niet kan komen, omdat die geen opvang kunnen krijgen voor de kinderen of in de omgeving iemand met koorts hebben, dan moeten mensen ingezet worden die niet weten hoe ze met zo'n besmetting om moeten gaan. "Dat gaat gewoon gevaarlijk worden."

Bedje neerzetten

In de konijnen- en knaagdierenopvang Het Knaaghof moeten zo'n 160 dieren verzorgd worden. Normaal gebeurt dat door enkele betaalde krachten, aangevuld met zo'n 60 vrijwilligers. Daar zijn er zo'n 15 van over, verdeeld over twee teams.

Daarmee houden ze de verzorging draaiende. "Op het moment dat je dat niet meer zou kunnen, dan kun je voor het voeren op je vingers natellen dat dat hele nare uitwerkingen heeft."

Maar ook het schoonmaken is van belang voor de hygiëne van de dieren, zodat ze niet ziek worden. "Tot nu toe lukt het, maar het moet niet erger worden qua bezetting." Voor de dieren heeft ze alles over. "Als wij hier een bedje neer moeten zetten, zijn we daar ook toe bereid."

Uitzondering veearts

In Wildlands Emmen liep dierenarts Job Stumpel al tegen problemen aan toen hij een schildpad van 5 kilo een injectie moest geven. Het dier was beweeglijk, waardoor een verzorger de schildpad vast moest houden. Anderhalve meter afstand houden zat er niet in.

Stumpel: "We komen in een situatie waar we niet-gekwalificeerde mensen op hele ingewikkelde taken moeken inzetten. Dat gaat vroeg of laat tot ongelukken leiden."

Veearts is wel een cruciaal beroep, omdat ze meewerken aan de voedingssector. "Op deze manier maak je het menselijk lijden heel veel belangrijker dan het dierlijk lijden." In de Tweede Kamer is een motie ingediend om ook de andere dierenartsen en -verzorgers aan de lijst toe te voegen, maar vooralsnog is daar geen sprake van.

Vragen van Spraakmakers: Dierverzorgers in Coronatijd

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie