Binnenland
BNNVARA

Tips om van je hoofdluis af te komen

foto: Fotograaf Gilles San Martifoto: Fotograaf Gilles San Marti
  1. Nieuwschevron right
  2. Tips om van je hoofdluis af te komen

Luizenmoeders opgelet! In de serie “stekers en bijters’ deze keer een soort waar lange tijd veel misverstanden over hebben bestaan: de hoofdluis. Zelfs het RIVM heeft lang verkondigd dat de luis via kragen, knuffels en beddengoed zich naar de haardos een nieuw slachtoffer kruipt. Dat is regelrechte onzin. In Vroege Vogels geeft bioloog Geert-Jan Roebers tips over wat je wel en niet moet doen om van hoofdluis af te komen.

Stekers en bijters: Hoofdluis

Luizentassen en capes helpen niet

Bioloog Geert-Jan Roebers schreef een aantal jaren geleden al in een boekje over de hoofdluis dat luizentassen en capes helemaal niet helpen. Scholen hebben die ooit massaal aangeschaft, maar volstrekt ten onrechte. Roebers was ooit zelf luizenvader op de school van z’n kinderen en liep aan tegen strenge protocollen: hoesjes van de zithoek in de kookwas, knuffels in de vriezer, allemaal klinkklare nonsens, vind hij toen al.

Quote

Vergelijk je haardos met een regenwoud, daar is het warm en vochtig.

Bioloog Geert-Jan Roebers

Een hoofdluis heeft op een jas helemaal niks te zoeken. Een haardos is zijn biotoop en daarbuiten overleeft de luis nauwelijks. “Vergelijk het met een regenwoud, daar is het warm en vochtig. Als je een kikker uit het woud haalt en in de woestijn zet gaat ie dood, met een hoofdluis is dat net zo”, vertelt Roebers in Vroege Vogels. Wat moet je dan toen tegen luizen? Kammen, heel vaak kammen. Overigens helpen petjes en hoofddoekjes ook tegen de verspreiding van luizen

Met z’n klempoten verplaatst de hoofdluis zich klimmend en lopen van haardos naar haardos, dus hij springt niet. Als een langzame tarzan verplaatst hij zich van liaan naar liaan. Als kinderen ongemerkt met de haren tegen elkaar zitten, dan is dat het 'overstapmoment' voor de luis.'

Speeksel veroorzaakt jeuk

De hoofdluis - een volwassen exemplaar is zo’n 3 mm groot - hecht zich met z’n klempoten in de hoofdharen van de gastheer en voedt zich een paar keer per dag met bloed. Met z’n mond plant ie kleine haakjes op de hoofdhuid en dan steekt ie z’n snuit naar binnen. Als hij een bloedvat vindt, spuit de luis een klein beetje speeksel erin, om te voorkomen dat z’n snuit verstopt raakt. Dat speeksel veroorzaakt de jeuk. De vrouwelijke hoofdluis plakt eieren (zogenaamde neten) aan de haren vlakbij de haarinplant. Luizen hebben een voorkeur voor warme, vochtige en donkere plekken op de hoofdhuid (onder de pony, achter de oren en in de nek).

Heb je nu tijdens het lezen van dit stukje op je hoofd zitten krabben? Dat kan kloppen, want het is wetenschappelijk aangetoond dat je van het lezen of praten over hoofdluis jeuk krijgt.

Via de site van het RIVM kun je meer tips vinden om van je hoofdluis af te komen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie