Binnenland

Burgemeester Tilburg overweegt verbieden betaald voetbal

KRO-NCRV
foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Tilburg overweegt verbieden betaald voetbal

Burgemeester Theo Weterings van Tilburg gaat met zijn collega-burgemeesters bespreken of het betaald voetbal moet worden stopgezet. Dat zegt hij in 1 op 1. "De afweging wordt wat mij betreft: kunnen we binnen de spelregels die er zijn überhaupt een vorm van betaald voetbal voortzetten?"

Gisteravond kwamen rond de Europese wedstrijd van Willem II tegen Glasgow Rangers zeker 500 fanatieke supporters bij elkaar. Voor dat evenement was door de burgemeester een vergunning verleend. Het mocht plaatsvinden onder strenge regels en voorwaarden, maar die werden niet opgevolgd. Zo werd er geen afstand gehouden en werd er luidkeels gezongen. Beelden daarover zorgen voor veel verontwaardiging.

Volgens Weterings was het kiezen tussen twee kwaden: "Het verbieden van elke activiteit had grotere problemen kunnen opleveren. Het is een keuze tussen vele kwaden en het is niet goed gegaan, dat is duidelijk. Als wij niet de gelegenheid hadden gegeven om gezamenlijk te kijken, dan was het toch wel gebeurd. Ze waren hoe dan ook bij elkaar gekomen. Maar in dat geval wisten we niet in welk deel van de stad, en hoe ze zich zouden gedragen. Dan konden we niet ingrijpen, en geen afspraken maken vooraf."

Niet ingegrepen

Die afspraken waren er nu wel, maar werden dus niet nagekomen. Ook werd er niet ingegrepen. "Er is niet ingegrepen, vanwege de afweging: wat betekent het als we nu ingrijpen. Is het effect dan verspreiding? Daarop was het antwoord 'nee'. Het was dus kiezen tussen twee kwaden. Ik zal aan de gemeenteraad van Tilburg verantwoording afleggen over de keuze die ik heb gemaakt."

"Ik heb ervoor gekozen dat ik wilde weten waar ze zijn, ik heb gekozen voor een beheersbaar scenario. Het klopt dat het beeld is dat mensen zich niet aan de regels hoeven te houden... Dat is ook zo. Maar ik kan dat beeld niet veranderen, ik kan alleen de afweging uitleggen."

Geen excuses

Weterings wil desgevraagd geen excuses maken. Wel zegt hij: "Had ik mogelijk een andere beslissing moeten nemen? Ja, dat zou kunnen."

Afgelopen weekend hielden in meerde voetbalstadions supporters zich evenmin aan de regels. "Ik ben het met u eens dat de negatieve voorbeelden opstapelen", zegt Weterings. Hij sprak er al over met zijn Rotterdamse collega Ahmed Aboutaleb, die bij een volgende keer dat Feyenoord-supporters zich niet aan de regels houden, alle publiek in de Kuip wil verbieden. Weterings: "De afweging zal zijn: kunnen we binnen de regels die er zijn überhaupt een vorm van betaald voetbal houden?"

Meldplicht

Ook een meldplicht voor supporters die zich niet aan de regels houden behoort tot mogelijkheden, zegt Weterings. "Het zijn allemaal instrumenten die er zijn." Op de vraag of hij overweegt die maatregel in te zetten antwoordt hij: "Ja."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie