Binnenland
BNNVARA

Een echte rover maar geen briljante piloot, dat is de kameelhalsvlieg

foto: Daan Drukker - Vroege Vogelsfoto: Daan Drukker - Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Een echte rover maar geen briljante piloot, dat is de kameelhalsvlieg

De Kameelhalsvlieg, het is geen kameel en geen vlieg. Maar wat het vliegende insect wel de naam eer aan doet is zijn extreem lange hals. Meer dan 240 soorten vliegen er wereldwijd rond, maar in Nederland zijn er maar zes soorten te vinden. Bioloog Daan Drukker is enorm gefascineerd door deze bijzondere insecten en vertelt er alles over in Vroege Vogels.

Het is lastig om deze ‘langnek’ insecten te zien. De volwassen kameelhalsvliegen worden gevonden op bladeren, dode bomen en stronken. Op hun menu staan bladluizen, maar ook wel stuifmeel. Het vrouwtje zet haar eieren met een legboor af onder de schors of bij de wortels van de boom. De larven van de kameelhalsvlieg zijn echte rovers. Ze jagen vermoedelijk ook op bladluizen, en verder springstaarten en stofluizen.

Slechte vliegers

Kameelhalsvliegen zijn nauw verwant aan gaasvliegen en elzenvliegen. De volwassen exemplaren zijn vooral te vinden tussen half april en half juni. Het zijn trouwens geen briljante vliegers. En dat zorgt ervoor, dat ze zich niet snel verspreiden naar andere gebieden. De Nederlandse soorten overwinteren meestal als larve, behalve de hangaderkameel. Die soort overwintert als pop.

Blokkop

Drukker werkte mee aan de eerste determinatiesleutel voor kameelhalsvliegen van Nederland. Ze hebben namen als de gevorkte geelvlekkameel, kortvlekkameel en de blokkopkameel. Deze laatste soort is zeldzaam in ons land en komt alleen voor op enkele plekken in Limburg en Brabant. De blokkop wordt meestal gevonden in de buurt van naaldbomen. Een andere soort is de drukke zwartvlekkameel. Het dier heeft extreem veel aders in de vleugels, vandaar de naam (drukke). De zwartvlek is vrij algemeen in het oosten en zuiden van Nederland. Zo zijn ze aangetroffen op de Veluwe en op de Utrechtse Heuvelrug.

Kijk hier voor meer informatie over de kameelhalsvliegen.

Kameelhalsvliegen

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie