Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: start Vuelta, Verstappen rijdt kwalificatie en eredivisie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: start Vuelta, Verstappen rijdt kwalificatie en eredivisie

Vandaag veel sport! De Vuelta gaat van start, Max Verstappen in de kwalificatie van de GP van België en vier eredivisie-wedstrijden. Maar ook: in Dr Kelder en Co wordt de toekomst van de Nederlandse bevolking besproken, en Argos-eindredacteur Kees van den Bosch blikt aan de vooravond van zijn pension terug op hoogte- en dieptepunten als onderzoeksjournalist.

Worden we minder wit?

De Nederlandse bevolking verandert. Prof. dr. Jan Latten (UvA), demograaf, licht toe waardoor dat komt en hoe de Nederlandse bevolking er in de toekomst uitziet. Worden we minder wit? Verliest de Nederlandse identiteit aan terrein en groeit de groep die zich minder verbonden voelt met Nederland? Integreren we wel of heeft Stef Blok gelijk en omringen we ons graag met mensen waar we onszelf in herkennen? Vanaf 13.00 uur in Dr Kelder en Co.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Afscheidsinterview met Kees van den Bosch

Hij werkte meer dan twintig jaar bij Argos, waarvan tien jaar als eindredacteur, en volgende week zwaait hij af. In de laatste aflevering van Luizen in de pels kijkt Kees van den Bosch - aan de vooravond van zijn pensioen - terug op zijn hoogte- en dieptepunten als journalist, zijn verleden als actievoerder en het belang van lichtvoetigheid bij een ‘zwaar’ journalistiek onderzoeksprogramma. Vanaf 14.00 uur in Argos.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Ronde van Spanje: wat kunnen we verwachten van de Vuelta?

Vandaag gaat de derde grote wielerronde, de Vuelta, van start in Málaga. Na het overdonderende succes van Tom Dumoulin tijdens de Giro en de Tour, kijken wielerfans nu uit naar de start van 73ste editie van de Ronde van Spanje. Want zal Nederland ook deze ronde domineren? Volgens NOS-verslaggever Gio Lippens belooft het hoe dan ook een spektakel te worden.

Volgens de sportverslaggever zijn er meerdere grote kanshebbers, maar kunnen sommigen nog wel last hebben van gebeurtenissen uit eerdere rondes. "Vincenzo Nibali vind ik een favoriet, hoewel ik me afvraag of hij wel honderd procent hersteld is van zijn val in de Tour. Ook Richie Porte viel geblesseerd uit in de Ronde van Frankrijk, maar die blessure was minder ernstig dan die van Nibali."

Kwalificatie Formule 1 GP van België

De tribunes bij Spa-Francorchamps kleuren dit weekend oranje, want Max verstappen racet er opnieuw op zijn favoriete circuit. Om 15.00 uur begint de kwalificatie van de GP van België en verslag daarvan wordt gedaan door NOS Langs de Lijn in de lopende programmering op NPO Radio 1. In WNL op Zaterdag (vanaf 16.00 uur) blikken Tom Coronel en Robert Doornbos terug op de kwalificatie en vooruit op de race op zondag.

Ajax en PSV spelen

Ajax speelt zaterdagavond (18.30 uur) thuis tegen eredivisiedebutant FC Emmen. De ploeg uit Amsterdam wist de eerste twee duels in de eredivisie nog geen potten te breken, maar maakte in de Europese kwalificatie duels bij tijd en wijle indruk. PSV neemt het om 20.45 uur op tegen FC Zwolle, dat de eerste twee duels van dit seizoen verloor. De laatste Zwolse zege in de eredivisie dateert alweer van 31 maart. Ook PSV kan zich, net als Ajax, de komende week definitief plaatsen voor de Champions League.

Dit zijn de wedstrijden van vandaag

18.30 uur:
Ajax - FC Emmen (Verslag: Frank Wielaard)
De Graafschap - FC Groningen (Verslag: Andy Houtkamp)
20.45 uur:
PEC Zwolle - PSV (Verslag: Richard van der Made)
NAC Breda - Excelsior (Verslag: Ragnar Niemeijer)

Verliest PSV of Ajax punten in de aanloop naar het cruciale CL-duel? NOS Langs de Lijn doet vanaf 19.00 uur verslag van de wedstrijden.

{poll}

Ster advertentie
Ster advertentie