Binnenland

'Dubbel zoveel giftig chroom-6 in nieuwe verf Defensie'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dubbel zoveel giftig chroom-6 in nieuwe verf Defensie'

[NOS] De Nederlandse luchtmacht maakt ondanks klachten en vragen van het personeel nog steeds gebruik van een nieuwe verf voor vliegtuigen en helikopters. In de nieuwe verf - een 'high solid primer' - zit dubbel zoveel van de kankerverwekkende stof chroom-6 als in de oude verf.

De oude verf mag sinds 2012 niet meer worden gebruikt omdat er te veel oplosmiddelen in zitten. Om te voldoen aan de wetgeving daarover, negeerde Defensie andere wetgeving die bepaalt dat het gebruik van de kankerverwekkende stof chroom-6 moet worden verminderd, blijkt uit interne stukken die Nieuwsuur heeft ingezien.

Luchtveiligheid In een eerdere uitzending van Nieuwsuur bleek dat personeel van Defensie nog altijd onvoldoende wordt beschermd tegen chroom-6. Generaal Nico van der Zee, directeur Veiligheid bij Defensie, zei in die uitzending dat Defensie vanwege wet- en regelgeving niet anders kan dan chroom-6 gebruiken. "Een vliegtuig mag wettelijk gezien niet eens vliegen als die verf niet is gebruikt", zei de generaal.

Volgens Defensie is er ook "een gebrek aan vertrouwen" in chroomvrije verf. De luchtveiligheid zou in het geding komen. Maar uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat er geen enkele wettelijke verplichting is om chroomhoudende verf te gebruiken.

Ster advertentie
Ster advertentie